Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Román trollok adták ki magukat Trump afroamerikai híveinek a Facebookon

Román trollok adták ki magukat Trump afroamerikai híveinek a Facebookon Külföld

Donald Trumpot és a QAnon összeesküvés-elméletet támogató afroamerikaiaknak adta ki magát több tucatnyi Facebook- és Instagram-oldalon az a román trollfarm, amelyet csütörtökön állított le a Facebook. 

Hirdetés
Hirdetés

Az NBC News beszámolója szerint a Facebook több száz olyan kamuprofilt törölt, amely a trollfarmhoz, illetve a Trumpot támogató összeesküvés-elméleteket propagáló Epoch Times nevű szélsőjobboldali orgánumhoz kötődött.

A román trollfarm az Instagramon például „BlackPeopleVoteforTrump”, a Facebookon pedig „We Love Our President” néven posztolgatott.

A Facebook-ot folyamatosan támadják, amiért nem tesz eleget a hamis profilok által terjesztett álhírek, összeesküvés-elméletek és egyéb városi legendák terjedése ellen. Nemrég több nagy cég bojkottot is hirdetett a közösségi oldal ellen, amire válaszul Zuckerberg cége változtatott a közzétett tartalmakra vonatkozó irányelvein, és oktató jellegű kampányt indított, hogy a felhasználók könnyebben kiszűrhessék az álhíreket. Emellett folyamatosan kapcsolják le a trollfarmokat és az álprofilokat, júliusban 798 kamu profilt szüntettek meg.

A román trollfarmról Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági főnöke azt mondta, annak indítékai nem voltak világosak, nem találtak „pénzügyi motivációra utaló jeleket” vagy „ebben a szférában ismert üzleti szereplőkhöz futó szálakat”. A közösségi oldal képviselői mindenesetre hozzátették, nem a tartalom, hanem a szabálysértő viselkedés miatt törölték a kamu profilokat. Ezek közül ugyanis jó néhányat bizonyos tartalmak láthatóságának növelésére hoztak létre.

A Trump-párti Epoch Media Grouphoz kötődő másik esetben már több mint kétmillió követője volt a Facebook által nemrég lekapcsolt profiloknak. Az oldalak a Facebook által korábban már letiltott TruthMedia nevű online felülethez kötődtek. Ezeken a profilokon összeesküvés-elméleteket osztottak meg arról, ki vagy mi állhat az amerikai tüntetések mögött, és álhíreket osztottak meg a COVID-19 kapcsán.

(Qubit.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük