Felhívás!

Kétmilliárd euró uniós pénzalapot veszített el Románia

Kétmilliárd euró uniós pénzalapot veszített el Románia Románia

Románia mintegy kétmilliárd euró infrastruktúrafejlesztésre fordítható európai uniós pénzalapot veszített el – közölte hétfőn Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, az EuroImpact című bukaresti konferencián.

“Románia 2007 és 2011 között a rendelkezésre álló alapok 4%-át hívta le. 2014-ben, amikor átvettem mandátumomat 48%-on állt. A pénzügyi ciklust 90% körül zártuk, ami a 19,5 milliárdos keretösszeggel számolva azt jelenti, hogy mintegy kétmilliárd euró elveszett” – összegezte Creţu.

Elmondta: a jelen pénzügyi ciklusban, ha a mezőgazdaságra fordítható alapokat is beleszámítjuk, 31 milliárd euró áll Románia rendelkezésére. A biztos szerint a romániai közberuházások 60-65 százalékát uniós alapokból finanszírozzák.

Creţu beszámolt arról is, hogy a következő hétéves pénzügyi ciklus tervezete szerint, Románia nyolc százalékkal több pénzt hívhat le, mint jelenleg. Véleménye szerint hasznos lenne, ha még a következő európai parlamenti választások előtt sikerülne egyetértésre jutni egy többéves pénzügyi keret tekintetében, mert máskülönben “fennáll annak a kockázata, hogy nem tudják elkölteni a rendelkezésre álló pénzt”.

A régiós politikáért felelős biztos leszögezte: “Románia nem engedheti meg magának azt a fényűzést, hogy egyáltalán gondoljon az Európai Unióból való kilépésre”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.