Felhívás!

Jövőtől újabb 25 százalékkal nőnek a bérek a közszférában

Jövőtől újabb 25 százalékkal nőnek a bérek a közszférában Románia

Az egységes bértörvényben előírtaknak megfelelően nőnek a közalkalmazotti bérek jövő évtől – nyilatkozta vasárnap este a pénzügyminiszter.

Eugen Teodorovici rámutatott, 2019-től a 152-es törvényben megszabott ütemterv szerint nő majd a közszférában dolgozók bére. “Jövő évre, ha nem tévedek, 25 százalékos fizetésemelést irányoz elő a bértörvény” – mondta a miniszter az Antena 3 televízió műsorában.

Megkérdezték a tárcavezetőtől, miként magyarázza, hogy az állami szektorban sokkal nagyobbak a fizetések, mint a versenyszférában.

“Amikor beígértük a bértörvényt, azt mondtuk, hogy ezzel együtt helyrerakjuk a dolgokat a közigazgatásban, a közszférában. A központi közigazgatásban szakemberhiány volt és van, emeltük a béreket, de az alkalmazottak száma, felkészültség, teljesítmény tekintetében nem maradhatnak a dolgok a jelenlegi formában, év végéig változások lesznek itt is” – válaszolt Teodorovici, de nem akart további részleteket közölni a tervezett intézkedésekről.

A napokban döntenek a minimálbérről is

Eugen Teodorovici mondta, a napokban egyeztetnek a a minimálbér emeléséről az illetékes minisztériumok képviselői, és előfordulhat, hogy már az e heti kormányülésen elfogadják az erről szóló határozatot.

Teodorovici kizártnak tartja, hogy a minimálbér emelésére vonatkozó intézkedés november 1-jétől legyen érvényes, legkésőbb január 1-jétől azonban alkalmazni szeretnék, és megvizsgálják annak a lehetőségét is, hogy e dátumnál korábban lépjen életbe a rendelkezés.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a középfokú végzettséggel, illetve kevesebb mint 15 év szolgálati idővel rendelkezők esetében 2080 lejre, a felsőfokú végzettséggel és több mint 15 év szolgálati idővel rendelkezők esetében pedig 2350 lejre nő majd a kötelező legkisebb munkabér.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. október 29., 15:33
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Honnan jön ez a csomó pénz???? van valami psd-ista marslakó bolygóval szerződésük? vagy kitalálnak valami új adókat, pl, a gyalogjárást is meglehetne vagy a fingást esetleg?