Felhívás!

Kétfordulós polgármester-választásról nyújtott be törvénytervezetet az USR

Kétfordulós polgármester-választásról nyújtott be törvénytervezetet az USR Románia

Törvénytervezetet terjesztett szerdán a szenátus elé a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely úgy módosítaná a 2015/115-ös helyi választási törvényt, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg.

A Tudor Benga képviselő és Florina Presadă, Radu Mihail és Nicu Fălcoi USR-s szenátor által kezdeményezett tervezet része az Új emberek a politikában kezdeményezésnek.

A szenátusnak benyújtott normatív dokumentum szerint a 2015/115-es törvény 101. szakasza úgy rendelkezne, hogy “Az a jelölt a megválasztott polgármester, aki megszerezte az érvényes szavazatok többségét. Ha a jelöltek egyike sem szerzett többséget, egy új fordulót kell tartani két héttel az első szavazási forduló után, amelyben csak az első két jelölt vesz részt, az első fordulóban kapott szavazatszámok alapján. Az a jelölt győz, aki a második fordulóban több érvényes szavazatot kap”.

A kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés az USR legfontosabb projektje, hogy “Romániát visszatérítse egy működőképes demokráciához” – jelentette ki Tudor Benga képviselő.

Florin Presadă szenátor emlékeztetett: az USR eddig tíz olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely arra ösztönzi az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a politikai életben.

Az USR közleménye szerint a törvénytervezet azt szolgálja, hogy a polgármester “valódi reprezentativitással rendelkezzen”, és így döntéseit ténylegesen a közösség egészének nevében hozhassa meg.

Az USR szerint Románia több nagyvárosában a polgármesterek a szavazatok számának kevesebb mint 20 százalékát szerezték meg.

Ilyen példák: Gabriela Firea (Bukarest) – 13,84%, Mihai Chirica (Iaşi – 15,36%), George Scripcaru (Brassó) – 18,38%, Decebal Făgădău (Konstanca) – 16,12% és Adrian Florin Dobre (Ploieşti) – 11,07%.

“A jelenlegi szavazási rendszer, a polgármesterek egyfordulós megválasztásával, nem ösztönzi a szavazáson való részvételt, növeli a választási rendszer iránti bizalmatlanságot és támogatja a nagy pártokat. A 2012-es helyhatósági választáson 56,39%-os volt a részvétel, mely 2016-ra 48,43%-ra esett vissza” – mutat rá az USR közleménye.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.