Felhívás!

Két újabb koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában

Két újabb koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában Románia

Újabb két koronavírus-fertőzést igazoltak hétfőn Romániában – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Ezzel 17-re nőtt a hazai fertőzöttek száma.

Hétfőn egy 73 éves, Buzău megyei nőtől és egy 60 éves, bukaresti férfitől vett mintában mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

A Buzău megyei nő az olaszországi Riminiből tért haza március 2-án.

A bukaresti férfi állítása szerint nem utazott a koronavírus által érintett térségekben.

A férfit március 5-én utalták be a fővárosi Dimitrie Gerota sürgősségi kórházba a koronavírusétól teljesen eltérő tünetekkel. Néhány nappal később a tüdőt érintő tünetek jelentek meg nála, ezért döntöttek úgy az orvosok, hogy letesztelik koronavírusra, és az eredmény pozitív lett. A férfi a belügyminisztérium tartalékállományba helyezett tisztje, 60 éves, és jelenleg stabil az állapota – tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport, hangsúlyozva, hogy a férfi azt állítja, nem járt az utóbbi időben a koronavírus által leginkább érintett térségekben.

Tekintettel arra, hogy a férfi kórházban volt, járványtani vizsgálatot rendeltek el az intézményen belüli kontaktok felkutatása érdekében. Emellett korlátozzák a kórházba való belépést, majd a járványtani vizsgálat eredménye alapján tesztelik mindazokat, akik az intézményen belül kapcsolatba léptek a 60 éves férfivel. Azokat, akik a kórházon kívül érintkeztek vele az elmúlt napokban, házi karanténba helyezik és orvosi megfigyelés alatt tartják. A férfit átszállították a bukaresti Matei Balş járványtani intézetbe.

52-en vannak karanténban az országban, 11.235 személyt lakhelyükön különítettek el

Ötvenketten vannak jelenleg karanténban az országban, 11.235 személyt pedig otthonukban különítettek el – közölte kedden a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A fertőzöttek közül ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. A többieknek jó az állapotuk jelenleg, azokat közülük, akik valamilyen krónikus betegségben is szenvednek, szigorú megfigyelés alatt tartják.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint hétfőn 280 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívószámra a koronavírussal kapcsolatban. A lakosság tájékoztatására szolgáló 0800.800.358-as zöldszámra 2376 hívás futott be a hétfői nap folyamán.

A külföldön élő román állampolgárok a +4021 320 2020-as számon érdeklődhetnek a koronavírust érintő hasznos információkról – emlékeztet a közlemény.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.