Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Két évre növelnék a gyermek örökbefogadásakor járó összeszokási szabadságot

Két évre növelnék a gyermek örökbefogadásakor járó összeszokási szabadságot Románia

Törvénytervezetet nyújtott be törvényhozók egy csoportja, amely alapján egy évről két évre növelnék az összeszokási szabadság idejét örökbefogadások esetén.

Az örökbefogadást szabályozó 2004/273-as törvényt módosító javaslatot a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) huszonkilenc törvényhozója nyújtotta be.

A tervezet szerint két évig terjedő összeszokási szabadságra és havi juttatásra lenne jogosult a gyermeket örökbefogadó szülő, illetve az örökbefogadó pár bármely tagja.

A módosításra a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elvének betartása érdekében van szükség. Míg ugyanis a jelenleg hatályos 2010/111-es törvény két év gyermekgondozási szabadságot biztosít a szülőnek vérszerinti gyermeke születése esetén, addig a 2004/273-as törvény csak legtöbb egy év összeszokási szabadságot engedélyez, ha a gyermeket örökbefogadták.

A módosítás ugyanakkor a gyermekek számára is esélyegyenlőséget teremt, mert ugyanannyi időt engedélyez a családdal való összeszokásra, függetlenül attól, hogy a gyermek születés vagy örökbefogadás útján került-e a családba – érvelnek a kezdeményezők.

A tervezetet első házként a szenátus tárgyalja.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük