Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két év telt el a Covid-19-elleni oltáskampány kezdete óta

Két év telt el a Covid-19-elleni oltáskampány kezdete óta Románia

A romániai lakosság Covid-19 elleni beoltása 2020. december 27-én kezdődött, miután a járvány miatt ugyannak az évnek a tavaszán szükségállapotot vezettek be a hatóságok.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 2022. december 25-éig 16.903.644 dózis oltóanyagot adtak be, 8.129.452 személyt teljeskörűen beoltottak.

A járvány kezdete óta több mint 3,3 millió romániai lakost diagnosztizáltak koronavírussal.

Mindeddig 13.676.704 RT- PCR tesztet és 12.344.428 antigén gyorstesztet végeztek el.

December 26-áig Romániában 67.374 koronavírusos személy halt meg.

Az Országos Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint a halálos áldozatok 86,5 százaléka 60 év fölötti volt, 54,7 százalékuk férfi, és 93,7 százalékuknak volt legalább egy társbetegsége.

A lakosság beoltását egy országos bizottság koordinálta, amelynek élén Valeriu Gheorghiţă katonaorvos állt.

Elsőként a Covid-19-betegeket kezelő egészségügyi személyzetet oltották be. Elsőként a bukaresti Matei Balş járványtani intézet egyik asszisztense, Mihaela Anghel kapta meg a vakcinát.

Ezt követően három szakaszban történt az immunizálás: először az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, második körben a veszélyeztetett kategóriák és a kulcsfontosságú munkaköröket betöltő személyek, majd a lakosság kaphatta meg az oltást. Utóbbiak tavaly márciusban kerültek sorra.

2021. június másodikán elkezdődött a 12-15 évesek immunizálása is.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter nemrégiben azt nyilatkozta, hogy Romániában már elegendő oltóanyag van a koronavírus legújabb vírustörzsei elleni védekezésre is. Ezt mindenki megkaphatja, akit teljeskörűen beoltottak és betöltötte a 12. életévét. A szakemberek elsősorban a 65 év fölöttieknek és krónikus betegeknek javasolják.

Az oltás nem kötelező. A vakcinát a családorvosi rendelőkben és az oltóközpontokban lehet igényelni.

Rafila miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az új típusú vakcinának nincs több és más mellékhatása, mint a korábbi koronavírus elleni oltóanyagoknak.

A Pfizer omikron ellen kifejlesztett oltóanyaga beadható más vakcinákkal, például az influenza elleni oltással egyszerre, vagy rövid időeltéréssel.

2022. december 25-éig 9804 esetben mutatták ki az omikron vírustörzset Romániában.

Az oltást legalább 3 hónappal a legutóbb beadott Covid-19 elleni vakcina beadása után lehet igényelni.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás