Hirdetés
Hirdetés

Kérik a romániai munkaerőt

Németország után Ausztria a második fejlett nyugat-európai állam, amely kormányszinten tett konkrét lépéseket azzal a céllal, hogy a koronavírus-járvány idején is külföldi munkaerőt toborozzon.

Míg Németországban főleg a mezőgazdaság került szorult helyzetbe s kért sürgős támogatást a külföldiek beutaztatásához, Ausztria esetében a lakhelyi idősgondozásban van szükség folyamatosan munkavállalókra. A G4Media értesülései szerint Ausztriában 33 ezer idős személy szorul családon kívüli segítségre 24 órás gondozással, vagyis állandó jelenléttel, s az előző években általában ötven százalékuk romániai munkavállaló volt. A járvány miatt sokan kimaradtak a szolgálati hálózatból. Az osztrák kormány kéréssel fordult a magyar és a román kormányhoz, hogy segítsenek együttesen megoldani a lakhelyi idősgondozásban munkát vállaló személyek utaztatását.

Hirdetés
Hirdetés

A tervek szerint egy külön vonatjárat is beindul május elején a Bécs–Budapest–Temesvár útvonalon. A „24-ből 24 óra” elnevezésen ismert idősgondozói szolgálat jellegzetessége az, hogy kéthetes, illetve 1–2 vagy 3 hónapos váltásokban dolgoznak a munkavállalók, ott a szolgálat idején a családoknál (ez esetben osztrákoknál) laknak, némelyikük sokat ingázik.

Sajtóhírek szerint Németország és Ausztria mellett Olaszország, Spanyolország, Belgium és Nagy-Britannia is hamarosan oda juthat, hogy a koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozások dacára közép-és kelet-európai országokból toborozzon munkaerőt diplomáciai szinteken, az utóbbi négy államban főleg szakképzetlen munkaerőre van szükség (földművelők, szüretelők, idősgondozók, kisgyermek-felügyelők stb.).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük