Hirdetés
Hirdetés

Johannis: ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat

Johannis: ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat Románia

Ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat – jelentette be hétfőn Klaus Johannis államfő.

Hirdetés
Hirdetés

“Az a döntés született, hogy ebben a tanévben már nem nyitják meg az iskolákat. A tanulók, az egyetemisták már nem jelennek meg fizikailag az órákon” – közölte az államfő.

Hozzátette: a tanév hivatalosan június 12-én zárul, addig folytatódik az online tanítás.

“A tanulókat az eddig meglévő jegyeik alapján zárják le. Kivételes esetben még lehet ellenőrzést tartani” – magyarázta az államfő.

Kifejtette: ha megnyitották volna az iskolákat, abban az esetben sem sikerült volna betartani a társadalmi távolságtartás szabályait, ha a gyerekek több váltásban jártak volna.

Johannis szerint a döntés meghozatalakor figyelembe vették más európai országok tapasztalatát. Egy franciaországi tartományban például fertőzési góccá váltak az újra megnyílt iskolák, ugyanakkor sokfelé már döntést hoztak arról, hogy így zárják le a tanévet.

A végzős osztályok tanulói – a távolságtartási szabályok szigorú betartásával – június 2-a és 12-e között vehetnek részt felkészítőkön.

Az államfő szerint a felkészítők legtöbb két-három órát tartanak majd, egy teremben legtöbb tíz gyerek lehet.

Az államfő hozzátette, hogy az érettségi és a képességvizsgákat az eredeti program szerint kell megtartani, de a távolságtartási szabályok szigorú betartásával.

Klaus Johannis hétfőn a koronavírus-járvány kapcsán megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Monica Anisie tanügyminiszterrel, és Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi ügyosztály vezetőjével.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 27., 22:04
  ÉRTÉKELÉS: 1

  És a szülők akik otthon kell maradjon a gyerekkel mert ugye 12 éven aluli gyermek egyedül nem maradhat otthon annak a szülőnek biztosítják e továbbra is a 75% os alapbért???

  • User
   Dátum: 2020. április 28., 10:40
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Az erre vonatkozó törvény a szükségállapottól független, így ha az iskolák és óvodák zárva vannak, akkor a vakációig joguk van a szülőknek otthon maradni. A 75%-os fizetésre (vagy max. az átlagbér 75%-ra) akkor jogosult, ha olyan munkakörben dolgozik, amelyet nem lehet otthonról elvégezni. A.