Felhívás!

Keresték, lopták, olvasták

Keresték, lopták, olvasták Románia

A Dilema Veche folyóirat és hírportál adatai szerint tavaly a Bukaresti Könyvterjesztő Társaság (CLB) üzlethálózatában a román alkotások közül Radu Paraschivescu “Recviem vesel pentru tata (Vidám rekviem apáért) c. könyve volt a legkeresettebb,  legolvasottabb (Humanitas Kiadó).

Az egyetemes irodalomból románra fordított művek közül első helyen áll: Hiro Arikawa japán írónő Az utazó macska krónikája (Memoriile unui motan calator) c. sikerkönyve, bestsellere. Ugyancsak nagyon keresett könyv volt a Sapiens – Az emberiség rövid története. Szerzője az izraeli Yuval Noah Harari (Polirom Kiadó, fordította: Adrian Serban). Szintén az ismeretterjesztő és tudományos műfajban (nem fikciók, nem kitalált történetek), a román szerzők kötetei közül Dumitru Constantin Dulcan: Creierul si mintea Univerrsului” (Az Univerzum agya és esze) c. műve  került az első helyre.

Hagyományosan elkészült újból – félig megmosolyogtató, félig elszomorító szándékkal – a “leglopottabb” könyvek lajstroma is. A rangsor azokat a könyveket tartalmazza, amelyekből a legtöbb tűnt el a CLB vállalathoz tartozó könyvesboltok, könyvházak polcairól. A három első helyen műfordítások állanak (külföldi szerzők román nyelvű kötetei): 1. Larry Watts: Fereste-ma, Doamne de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania (Ments meg Uram a barátoktól … A szovjet blokk titkos harca Romániával),  2. J.R.Rowling: Harry Potter si Printul Semisange, vol.6. (Harry Potter és a Félvér Herceg, 6. rész). A harmadik dobogós: 500 de adevaruri incredibile si trasnite (500 hihetetlen és fura valóság).

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.