Felhívás!

Képviselőház: biztosítsanak táblagépet minden, szociális ösztöndíjban részesülő tanulónak

Képviselőház: biztosítsanak táblagépet minden, szociális ösztöndíjban részesülő tanulónak Románia

Az oktatási minisztérium köteles lesz elektronikus eszközöket (pl. táblagépet vagy laptopot), illetve internetet biztosítani az online oktatáshoz való hozzáféréshez azoknak a diákoknak, akik szociális ösztöndíjban részesülnek, döntött szerdán első házként a képviselőház.

A 2011/1-es oktatási törvényt módosító jogszabály elfogadása mellett 246 képviselő szavazott, 75-en pedig tartózkodtak.

A jogszabály azt is előírja, hogy a tárca a pedagógusoknak is köteles biztosítani az internet-hozzáféréssel ellátott táblagépet vagy laptopot.

Roxana Mînzatu szociáldemokrata képviselő, a tervezet kezdeményezője indoklásában rámutatott, hogy a koronavírus-járvány miatt az oktatás a virtuális térben zajlik már több hete, de több százezer tanulónak nincs hozzáférése ehhez.

Cristina Iurişniţi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője bejelentette, hogy alakulata módosítást fog benyújtani a szenátushoz a jogszabály kapcsán, mivel szerinte ‘a szociális ösztöndíj nem egy objektív kritérium’ ebben az esetben, de mindenképpen támogatják a kezdeményezést.

Ebben az ügyben a felsőház lesz a döntő fórum.

Online is folyhat az oktatási és kiértékelési tevékenység az egyetemi év második félévében

Elfogadta szerdán a képviselőház a 2020/58-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely többek között leszögezi, hogy a 2019-2020-as egyetemi év második szemeszterében online is folyhat az oktatási és kiértékelési tevékenység.

Az alsóház módosítások nélkül hagyta jóvá a sürgősségi rendeletet, amely a véglegesítő tanári vizsga, illetve a szakmai fokozati vizsgák menetét is szabályozza.

A tervezetet 303 képviselő támogatta, ketten tartózkodtak a voksoláskor.

A jogszabályról a szenátus szavaz döntő házként.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.