Felhívás!

Kelemen: Románia tegnap megmutatta igazi arcát; a nemzetközi fórumokhoz fordulunk

Kelemen: Románia tegnap megmutatta igazi arcát; a nemzetközi fórumokhoz fordulunk Románia

Az RMDSZ minden nemzetközi fórumon szóvá teszi majd az úzvölgyi temetőnél csütörtökön történteket, hogy lássa a világ, egy rendkívül kényes helyzetben miként bánik a többség egy kisebbséggel – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken a Radio France Internacionale műsorában.

“Vandalizmus, barbár cselekedet betörni a temetőbe, megtámadni az ott imádkozókat, kitörni a kerítést, a kaput, kitépni a kereszteket a földből, kővel dobálni s közben azt mondani, hogy jöttél megemlékezni a hőseidről, akik voltaképpen egy 10-12 kilométerrel odébb levő, elfelejtett temetőben nyugszanak” – mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, egyértelműen provokációról volt szó, amelyet néhány civil szervezet, papok, tartalékos katonák, volt európai parlamenti képviselők szerveztek meg.

“Elfogadhatatlan, ami történt. Konstruktív párbeszédre van szükség. Románia tegnap megmutatta az igazi arcát. Modellértékű kisebbségvédelem? Ez a 2019-es Románia igazi arca” – fogalmazott a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy az RMDSZ kérte az eseményeket előidézők felelősségre vonását.

Kelemen szerint az RMDSZ minden nemzetközi fórumon szóvá teszi majd a történteket.

“Nem állunk meg itt (…), megteszünk minden politikai és jogi lépést, a nemzetközi fórumokhoz fordulunk, bemutatjuk az ott készült fotókat, videófelvételeket, hogy lássa a világ, egy ilyen rendkívül kényes helyzetben miként viselkedik a többség egy kisebbséggel” – tette hozzá.

A szövetségi elnök úgy véli, a csendőröknek sokkal határozottabban kellett volna fellépniük.

“Nem léptek közbe, pedig sokkal határozottabban kellett volna hogy fellépjenek a csendőrök is, a kormány is és minden más illetékes intézmény. Két lehetőség van szerintem: vagy nem akartak – és ez esetben komoly problémával állunk szemben -, vagy akartak, de nem tudtak, ami azt jelenti, hogy gyengék az intézmények, gyenge a kormány, tehát mennie kell” – mutatott rá Kelemen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 7., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem kéne hallgatnod Tóbiás párja?Nem volt elég 30 év az igazi arc felismerésére,méghozzá 70 évvel a hátatok mögött? Na hagyjuk a kakasos mesét Tóbiás és Kelemen!

 • User
  Dátum: 2019. június 8., 9:10
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nekünk erdélyi magyaroknak csak egy lehetőségünk van ÖSSZETARTÁS. Ez nem politikai kérdés hanem nemzeti . Ha nem figyelünk oda , hogy mi történik akkor még azt a kicsit is elveszitjük ami még maradt .

 • User
  Dátum: 2019. június 8., 13:57
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Teljesen igaz ,hogy nem szabad tolerálni ezt a helyzetet , ilyen helyzetben szükség van a nemzeti összefogásra csak ez a téma nem az RMDSZ igazi célja .Miröl beszélünk nemzetröl ,nemzeti összefogásról ,mikor az RMDSZ politikusai mindent megtesznek hogy bárkit bármit el lehetenitsenek ,csak az ök ideologiája ami számit ,minden kezdeményezést minden pártot holtvágányra tettek ahogyan ök mondják és még büszkék is rá .Próbáljon valamelyik település más polgármestert választani az legyen független vagy más párthoz tartozó 4 évig minden pénzforrást elveszít . Akkor ki kinek az ellensége ? A magyar a magyarnak !!!

 • User
  Dátum: 2019. június 8., 16:58
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ehez mit szól az UDMR é
  Lassan kibújik a szeg a zsákiból, elökerül az igazság !!

  Clujenii si nu numai sunt asteptati sambata seara la un mars pentru solidaritate interetnica.

  Evenimentul “Pentru solidaritatea interetnica-Az interetnikus szolidaritasert”, va incepe la ora 19:00, in Piata Unirii, din Cluj Napoca.

  “Clujeni pentru solidaritatea interetnica!

  Nu vom fi manipulati!
  Nu ne vom scuipa in fata prietenii si vecinii pentru ca asa vor niste politruci in cautare de scandal si voturi.
  Nu ne vom sacrifica linistea din cauza isteriilor etnico-nationaliste.
  Nu vom accepta violenta si provocarile.
  Romani, unguri, nemti, romi, ce-om mai fi, suntem cetateni demni si lucizi.
  Iesim din nou in strada pentru o Romanie europeana, incluziva, fara sovinism, rasism si cult al urii”, au transmis organizatorii pe Facebook.