Felhívás!

Kelemen: az államfő “Jó napot kívánok”-nyilatkozata a PNL és PSD közti politikai csatározás része volt

Kelemen: az államfő “Jó napot kívánok”-nyilatkozata a PNL és PSD közti politikai csatározás része volt Románia

A PNL és a PSD közötti politikai háború része volt Klaus Iohannis államfő áprilisi kijelentése a Székelyföld autonómiájáról, amelyben magyarul üdvözölte a PSD-t – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

“Akkor is elmondtam: ez egy meggondolatlan nyilatkozat volt, egy hiba, egy megalapozottságot nélkülöző nyilatkozat, amely, azt hiszem, a PNL és a PSD között dúló háború részét képezte. Sajnálatos, hibás nyilatkozat volt, és remélem, hogy ezen kívül még másról is tudunk beszélni, például arról, hogy változás áll be az etnikai kisebbségekkel való viszonyulásban. Idén is, de az elmúlt években is azt kértem: ne vonjanak bele minket, a magyar közösséget a politikai csatározásokba. Mi nem akarunk rosszat Romániának, nem akarjuk elvenni sem Erdélyt, sem Munténiát, sem Olténiát, sem Moldvát, mi csak egy mindenki számára jobb országot akarunk, minden állampolgár számára. Ebben a pillanatban a jövőre tekintünk, anélkül, hogy elfelejtenénk a múltban elkövetett hibákat” – mondta Kelemen Hunor az államfővel folytatott kormányalakítási tárgyalások első fordulóját követően.

Az államfő Kelemen Hunor által felidézett nyilatkozata idén áprilisban hangzott el. Akkor az államfő bírálta a Székelyföld autonómistatútumának tervezetét, hangsúlyozva, a Szociáldemokrata Párt segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

“Jó napot kívánok, PSD!” – mondta akkor magyarul az elnök. – ‘Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében?” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában áprilisban adott nyilatkozatában.

Iohannis hozzátette, lehet, ezáltal jobban megértik az emberek, miért ragaszkodott az előre hozott választásokhoz. “Nem szeretném, hogy a PSD döntsön a nemzet fontos ügyeiről. (…) Ez megengedhetetlen, és amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni” – nyomatékosította idén tavasszal, miután a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 15., 10:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Vérig sértette a magyarságot!!!
  Hogy lehet összebújni ilyen alakkal Kelemen?! RESPECT?! Nem hisszük! Ilyen emberektől hánynak az erdélyi magyarok!!!
  Mind 1 kutyák vagytok!!!😪👹👿

  • User
   Dátum: 2020. december 15., 13:52
   ÉRTÉKELÉS: 6

   1.Kérhette volna,hogy az údeeeemereeeee -től elnézést kérjen
   2.A kutya ügyben van egy klasszikus mondás A Tanú c.filmbe ,amikor a smasszer azt mondja -,…Egy brancs maguk ,ne is tagadja!’Hunyorka?

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 10:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A focibiró is azt mondta, h őt nagyon szeretik, csak az anyját szídták és látták el különféle jelzőkkel!!!😆
  Így is fel lehet fogni az egészet!

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 11:36
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mi nem felejtünk egyesekkel ellentétben. Különben nem érdekelt az egész, nem szavaztam a bakszászra úgy hogy különösebben nem fájlalom a történetet.

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 13:55
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Hihetetlen kedves románok,hogy most azokkal muszáj ,bizsnyicoljunk’akik oda akarták adni Erdélyt a magyaroknak.Akor a peeeszeeedeeee-vel árultak egy gyékényen,de mi tudjuk milyenek…majd kapnak egy kis maradékot a ,csolányból’.