Hirdetés
Hirdetés

Kelemen: a magyar nyolcadikosok képességvizsgája azt mutatja, hogy jó irányba halad a reform

Kelemen: a magyar nyolcadikosok képességvizsgája azt mutatja, hogy jó irányba halad a reform Románia

A nyolcadik osztályt elvégzett romániai magyar diákok által az idei képességvizsgán elért eredmények azt mutatják, hogy az évekkel ezelőtt bevezetett oktatási reform jó irányba halad, még akkor is, ha az eredmények nem jelentenek áttörést – nyilatkozta csütörtökön Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A politikus az egyik közösségi oldalon közzétett videóban beszélt egyebek mellett a nyolcadikosok képességvizsgájáról, amely meghatározza, hogy az általános iskolát elvégzett diákok melyik középiskolában folytathatják tanulmányaikat.

Emlékeztetett, hogy a magyar tanulók először vizsgázhattak román nyelv és irodalomból differenciált tanterv szerint, amely figyelembe veszi, hogy a magyar diákok számára a román nem az anyanyelvük. Rámutatott: a magyar diákok jobban teljesítettek az országos átlaghoz képest, hiszen 77,09 százalékuk ért el átmenő átlagot, míg a sikeresen vizsgázók országos átlaga 76,8 százalék volt.

Úgy vélte, hogy ez fontos eredmény olyan körülmények között, hogy a diákoknak rendkívül nehéz tanévük volt a járvány okozta hiányos fizikai jelenlét miatt. A politikus a 2018-as eredményekkel vetette össze az idei vizsgaeredményeket.

2018-hoz képest mindhárom vizsgatárgyban – román, magyar és matematika – javulás tapasztalható, még ha ez nem is jelent áttörést – mondta az RMDSZ elnöke. Felidézte, hogy 2018-ban román nyelv és irodalomból a magyar diákok 53 százaléka kapott átmenő jegyet, most 56 százalékuk. Magyarból három évvel ezelőtt 93 százalékuk vizsgázott sikeresen, most 96 százalékuk, míg matematikából 2018-ban 55 százalékuk kapott átmenő jegyet, most viszont 67 százalékra emelkedett a sikeresen vizsgázók aránya – mondta Kelemen Hunor.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. július 1., 17:11
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Önöknek minden jó irányba halad.
  Csak az számít ,hogy átmennek a vizsgákon de mikor bekerül egy falusi gyermek a 9.dik osztályba ,az egy szörnyűség.

 • User
  Dátum: 2021. július 2., 9:05
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Jó az irány? Nagyon kétlem, ugyanis a mennyiségre és nem a minőségre van a tanügyi rendszer belőve. Az állam nyelvét képtelenség elsajátítani a magyar anyanyelvű diákoknak, mert azt nem idegen nyelvként tanítják. Az elmúlt 30 év nem volt elég ezen problémák megoldására?

 • User
  Dátum: 2021. július 2., 19:45
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Jó az irány? Lehet,de nem a Petőfi suliban, ahol kiló számra adjak az okleveleket a tanevzarokon, szín tiszta 10-es mediakat, de a vizsgán kiderül, hogy a nebulók nem tudnak majdnem semmit. A szülőket vezetik ezzel félre. Meg kellene nézni, hogy milyen felkészültek a frissen végzett tanárok, milyen szinten adják le a tananyagot stb.

 • User
  Dátum: 2021. július 4., 10:01
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Inkább azon kéne dolgozni, hogy az 5-8 évek médiáját kivegyék a végső jegyből. Az egy kétélű fegyver, ugyanis javít egy nagyon keveset a végső jegyen, de annál többet ront. A tanárok igyekeznek a városi gyerekeknek is egyenlő esélyt adni a falusi gyerekekkel, minél nagyobb jegyekkel jutalmazni őket, piros pontokkal gyenge felmérőket 10-de varázsolni, a felmérőkön egyszerű példákat adni, nehogy gyenge jegyet szerezzen a gyerek. A tanárok becsapják saját magukat, a szülőket és nem utolsó sorban a diákot. Mindenki elégedett, hiszen milyen jól érti a gyerek az anyagot, 10-es vonalban. Aztán jön a hideg zuhany…

 • User
  Dátum: 2021. július 5., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A 9.osztályba való bejutáshoz csak a vizsgaeredmények kellene számítsanak. Nem egy olyan eset van, hogy falusi iskolákban, de nem csak ott, majdnem mindenkinek 9-en felüli lezárása van, a vizsgán pedig alig 1-2 megy át.

   • User
    Dátum: 2021. július 5., 16:29
    ÉRTÉKELÉS: -5

    Akkor számoljunk. “Nem egy olyan eset van, hogy falusi iskolákban, de nem csak ott, majdnem mindenkinek 9-en felüli lezárása van, a vizsgán pedig alig 1-2 megy át.” Vizsgán “nem megy át” (ez mondjuk nem helyes, mert nem bukásról van szó), akkor azt jelenti, hogy 4-eseket ír. Írjanak mondjuk 5-ös átlagot. Ha e mellé van egy 9,8-as négy éves átlaga, akkor a végső átlag 5.96 lesz. Na bumm. Ezzel nem fog olyanokat kiszorítani, akik mondjuk vizsgán megírják a 8-ast és a 4 éves átlaguk is 8 körüli.
    Az egyetlen probléma ott lehet, ahol a vizsgaeredmények egyformán magasak, de az egyik iskolában még megsegítik a diákokat a jó lezárásokkal. Viszont ez megint olyan, hogy ha valaki képes jó vizsgára, annak a segítség se nagyon kellett a négy év alatt.

     • User
      Dátum: 2021. július 6., 14:08
      ÉRTÉKELÉS: 3

      Dehogy nehéz, a párt oda-vissza tud számolgatni. Mikor mit kíván meg a pártérdek úgy alakítják a számisztikát.