Felhívás!

FRISSÍTVE: Karantén alá helyezték a járvány romániai gócpontjává vált Suceavát

FRISSÍTVE: Karantén alá helyezték a járvány romániai gócpontjává vált Suceavát Románia

Vesztegzár alá helyezték hétfőn a rendkívüli állapot idejére a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet.

A rendkívüli állapot idején intézkedő Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertette erről szóló katonai rendeletét, amellyel a fertőzés továbbterjedését akarják megelőzni. A karantén idején a lezárt térség határait csak a hatóságok és a város áruellátását biztosító, illetve közműveit üzemeltető személyek léphetik át. Suceava megye többi települését “biztonsági térséggé” nyilvánították, amelyre valamivel enyhébb, de az országos kijárási szabályoknál szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

A hétfő esti sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: a Romániában eddig beazonosított 2106 fertőzött közül 593-an suceavaiak.

Suceaván és környékén nem sokkal azt követően rendelték el a vesztegzárat, hogy a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma hirtelen 65-re emelkedett, miután a suceavai megyei kórház 13 múlt héten elhunyt volt pácienséről hétfőn bebizonyosodott: ők is megfertőződtek koronavírussal.

A több mint százezer lakosú bukovinai település megyei kórházában eddig 181 egészségügyi alkalmazottról és legalább 60 betegükről bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést az időközben leváltott kórházvezetés hanyagsága és elhibázott intézkedései miatt.

Egyebek mellett a több mint húsz halálos áldozatot követelő suceavai egészségügyi válság miatt kényszerült lemondásra múlt héten Victor Costache korábbi egészségügyi miniszter is.

Romániában a koronavírusos esetek száma meghaladta a kétezret, ezzel életbe lépett a negyedik forgatókönyv.

Johannis: gondunk lesz rá, hogy Suceava és a környező települések mindent megkapjanak, amire szükségük van

Szükségszerű volt Suceava város vesztegzár alá vonása – nyilatkozta kedden Klaus Johannis államfő.

“Időben hozták meg az intézkedést, és szükség volt rá, jó döntést hoztak a hatóságok. De kedves suceavaiak, nem vagytok magatokra, gondolatban mindannyian veletek vagyunk. Gondunk lesz rá, hogy Suceava és a környező települések mindent megkapjanak, amire szükségük van” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Az államfő ugyanakkor felhívást intézett a suceavaiakhoz, hogy tartsák be a hatóságok által elrendelt intézkedéseket és a higiéniai szabályokat.

Az államfő korábban Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Violeta Alexandru munkaügyi miniszterrel, valamint Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkárral egyeztetett a COVID-19 előidézte válság kezelésére hozott intézkedésekről. Az államfő egészségügyi maszkot, a kormányfő, a miniszterek, az államtitkár és Diana Păun elnöki tanácsadó maszkot és kesztyűt is viselt az ülésen.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.