Felhívás!

Elkezdődött az első, Kárpátokat átszelő autópálya építése

Elkezdődött az első, Kárpátokat átszelő autópálya építése Gazdaság

Elkezdődött a Kárpátok romániai vonulatát átszelő első, a Nagyszeben-Pitești nyomvonalon haladó autópálya építése – jelentette be a román állami autópályaépítő vállalat hétfőn.

Az összesen 123 kilométer hosszú autópálya a Déli-Kárpátokon halad át, megépítését öt szakaszra bontották. Ezúttal a Nagyszeben és Boita közötti csaknem 15 kilométeres szakasz építése kezdődött el. Az osztrák Porr vállalat már korábban megnyerte a közbeszerzési pályázatot, de a román hatóságok most írták alá az építkezés elkezdésére feljogosító engedélyt.

A 612,6 millió lej (126,8 millió euró) értékű szerződést a felek tavaly áprilisban megkötötték, a tervek szerint a csaknem 15 kilométer megépítése várhatóan három évet vesz igénybe. Lucian Bode közlekedési miniszter létfontosságúnak nevezte a korszerű út megépítését a román gazdaság számára.

Romániában még egyetlen autópálya sem szeli át a Kárpátok vonulatát. A Nagyszeben és Pitești közötti sztráda is lassan készül majd el,  a domborzat miatt legnehezebbnek számító hegyvidéki szakaszok megépítését hat évre tervezik.

Az autópálya része a negyedik európai közlekedési folyosónak. Megépítését a francia Renault gépkocsigyártó szorgalmazta, amelynek Pitesti mellett van a Dacia-üzeme. A gyártó kilátásba helyezte, hogy elköltözteti a romániai gyárát, ha belátható időn belül nem épül meg a sztráda, amely megkönnyítené és költséghatékonyabbá tenné a Dacia nyugatra irányuló exportját.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 31., 9:48
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Mit fenyegetőzik a Dacia?! Nem volt sztáda, szakember is kevés, de mégis rengeteget befektetett a gyárba! A polcon levőknek csúszó pénzt szórtak! Tehát?!

  • User
   Dátum: 2020. március 31., 11:55
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nem fenyegetőzik,de már megunták ,hogy csak igérgetik az autópályát ekkor ,akkor ,most ez ,most az… elmennek Csehországba,Szlovákiába,netán Magyarországra ,Szlovéniába ,Horvátországba ,vagy /nem vicc!/ Albániába mert ott is az autópálya hálózat fejlettebb,igaz a turizmust szolgálja inkább.Meg ott van Marokkó ahol már bent vannak ,de ott főleg alkatrész gyártással de ott van a tenger ,nem az autópálya a fontos

 • User
  Dátum: 2020. március 31., 10:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ultimátumot kaphattak a franciáktól /Renault ,hogy kezdjenek bele ,mert elviszik a gyártást ha nem tudják gyorsan teríteni az árut ,mert nagy lesz a konkurrencia!