Felhívás!

Júniustól engedélyeznék a magánrendezvényeket a beoltott személyek számára

Júniustól engedélyeznék a magánrendezvényeket a beoltott személyek számára Románia

Florin Cîţu kormányfő azt javasolta a tárcaközi bizottságnak, hogy június elsejétől engedélyezzék a magánrendezvényeket beoltott személyek részvételével.

A Victoria-palotában szerdán tartott sajtótájékoztatóján az újságírók arról kérdezték, mikor lehet majd ismét magánrendezvényeket szervezni.

“Amikor beoltjuk magunkat. Ez megint egy olyan javaslat, amelyet a pénteken összeülő tárcaközi bizottság elé terjesztek, éspedig hogy kizárólag beoltott személyek vehessenek részt a magánrendezvényeken” – válaszolta a kormányfő. Hozzátette, a nyitás időpontja június elseje lehet, addig meg kell adni az embereknek az esélyt és az időt, hogy felvegyék az oltást.

Florin Cîţu ugyanakkor javaslatot tett arra is, hogy azokban az irodákban, amelyekben csak beoltottak dolgoznak, ne legyen kötelező a védőmaszk viselése.

“A legjobb ösztönzés a normalitáshoz való visszatérés, a maszk nélküli élet, amelyben szabadon mozoghatunk, bármikor, bármerre. Ez a legjobb ösztönzés, nem hiszem, hogy szükség lenne ennél többre” – fogalmazott. Hozzátette, miután az oltási kampány keretében lehetővé tették a cégek számára, hogy saját telephelyükön immunizálják alkalmazottaikat, előterjesztett egy olyan javaslatot, miszerint azokban a céghelyiségekben, irodákban, amelyekben csak beoltottak dogoznak, megszüntetik a maszkviselési kötelezettséget. A javaslatot még meg kell vitatnia a minisztériumközi tanácsnak, és amennyiben zöld utat kap, június 1-jétől alkalmaznák.

A miniszterelnök azt is leszögezte, ha a beoltottak száma nem éri el az 5 milliót június 1-jéig, nem szüntetik meg a korlátozásokat.

Az éttermek teljes kapacitással való megnyitása a beoltott vendégek előtt egyelőre csak javaslat, amelyet pénteken fog megvitatni a minisztériumközi tanács – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, minden ország próbálja motiválni lakosságát a koronavírus elleni oltás felvételére.

Florin Cîţutól megkérdezték az újságírók, nem minősülne-e diszkriminációnak az általa kilátásba helyezett intézkedés. Válaszában a kormányfő rámutatott, az éttermek teljes megnyitása a beoltottak előtt egyelőre javaslat, amelyet pénteken tárgyalnak meg az érintett miniszterek.

“Minden országban igyekeznek motiválni a lakosságot az oltás felvételére. Németország is ezt a modellt alkalmazza. Ha Németországban nem jelent problémát az, hogy a beoltottak kedvezményekben részesülnek, akkor szerintem nálunk is rendben kell hogy legyen ez. Végső soron az oltás jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy megszabaduljunk a járványtól” – mutatott rá a miniszterelnök.

Románia százezer dózis vakcinát adományoz a Moldovai Köztársaságnak, illetve Ukrajnának

A kormány jóváhagyta szerdai ülésén a határozatot a Moldovai Köztársaságnak szóló adományról, amely 100.000 dózis koronavírus elleni oltásból áll – mondta el Florin Cîţu.

Emellett előkészítették a határozatot, amellyel szintén 100.000 dózis vakcinát adományoz Románia Ukrajnának, tette hozzá a kormányfő.

Rámutatott ugyanakkor, hogy e héttől kezdődően Románia el is adhat a Moldovai Köztársaságnak bizonyos mennyiséget az AstraZeneca által előállított vakcinából, a megegyezés értelmében havonta 200.000 dózist.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. május 6., 9:05
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Nem csak diszkriminalas hanem zsarolas is ! Rosszul all a statisztikajuk , nincs mivel dicsekedni ? Aki akarta , beoltatta magat , maradtak a ketelkedok es tagadok. Ezzel a megkulonboztetesre utalo hozzaallassal nem fogjak novelni a beoltani szandekozok szamat , lehet , pont az ellenkezojet erik el. Egeszseges ember miert adasson be olyan oltast aminek hatasa meg mindig kiserleti stadiumban van csak epp az embereken kiserleteznek vele.Tegye tonkre amugy jol mukodo immunrendszeret ?Aki nem oltatta be magat es elkapja a virust , fertoz. Aki beoltatta magat es megis elkapja a betegseget , az is fertoz , esetleg gyengebb lefolyasu az egesz.Ket het karanten utan senkit nem erdel , hogy tovabb fertoznek-e immar szabadon mozogva. Akkor?