Felhívás!

Jóváhagyta a kormány az idei év második költségvetés-kiigazítását

Jóváhagyta a kormány az idei év második költségvetés-kiigazítását Románia

A kormány jóváhagyta pénteki ülésén az idei év második költségvetés-kiigazítását, tartva a 7,13%-os GDP-arányos költségvetési hiánycélt – jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.

“Elfogadtuk a költségvetés-kiigazítást. Év végéig biztosítottuk a kiadásokhoz szükséges forrásokat, és sikerült megoldást találnunk a CEC Banknál kialakult válság feloldására” – mondta a tárcavezető az ülés után adott sajtónyilatkozatában.

Emlékeztetett, a CEC két éve keresi a megoldást, hogy a 2019-es alaptőke-emelést követően megfelelhessen az Európai Bizottság által előírt szabálynak, és rendelkezzék a hitelpiacra lépéshez szükséges háttérrel. Emiatt a kormány 1,4 milliárd lej kölcsönt ad a CEC Banknak, amiből a román állam azonnal 900 millió lejes osztalékot kap. Ezenkívül pedig mind a CEC Bank, mind a többi pénzintézet támogatni fogja a kormányt a kormányprogram végrehajtásában, meghitelezve az európai projektek megvalósításához szükséges társfinanszírozások összegét.

Câciu szerint a költségvetési előrejelzésekkel kapcsolatos strukturális hiányosságoknak tudható be, hogy november végére abba a helyzetbe került az ország, hogy a nyugdíjak és a bérek kifizetéséhez szükséges összegeket máshonnan kellett átcsoportosítani. Jövőre ez nem fog megtörténni – nyomatékosította.

“A legszomorúbb a dologban az, hogy az uniós finanszírozású projektekre, beruházásokra előirányzott összegeket kell átcsoportosítani, és nem azért, mert valahonnan el kell venni azt a pénzt, hanem azért, mert ezek a beruházási tervek csak papíron léteznek” – mutatott rá a miniszter.

Arról is beszámolt, hogy 150 millió lejt utaltak most ki azon sertéstenyésztőknek, akik kártérítésre jogosultak a sertéspestis miatt. A munkaügyi minisztérium büdzséjét pedig kiegészítették a kiszolgáltatott energiafogyasztók támogatásához szükséges összegekkel.

A pénzügyminisztérium egy korábbi közleménye a költségvetés-kiigazítással 4,831 milliárd lejjel 84,905 milliárd lejre nő az idei költségvetési hiány, de GDP-arányosan a deficit 7,13 százalékos marad.

Több mint 2,7 milliárd lejjel toldják meg a munkaügyi minisztérium költségvetését

Több mint 2,7 milliárd lejjel egészítik ki a munkaügyi minisztérium büdzséjét a kormány által pénteken jóváhagyott költségvetés-kiigazítás értelmében – közölte Facebook-oldalán a tárcavezető.

Marius Budăi szerint ebből az összegből 1,2 milliárd lejt a nyugdíjak kifizetésére, 8,6 millió lejt bérekre fordítanak.

Továbbá másfél milliárd lejre van szükség a szociális juttatások kifizetésére, ebből 572 millió lej a gyermeknevelési pótlékra, 314 millió lej a fogyatékkal élők juttatásaira, 86 millió lej a gyermekgondozási díj kifizetésére, 269 millió lej a lakossági energiaszámlák kompenzálására, 251 millió lej a kiszolgáltatott fogyasztóknak szánt kifizetésekre megy majd el – derül ki a miniszter bejegyzéséből.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.