Hirdetés
Hirdetés

Johannis vérre menően fog alkudni az uniós pénzek érdekében

Johannis vérre menően fog alkudni az uniós pénzek érdekében Románia

Klaus Johannis államfő pénteken úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió többéves költségvetéséről szóló tárgyalásokon “vérre menően” fog alkudni annak érdekében, hogy Románia több pénzt kapjon a kohéziós alapokból és a közös agrárpolitika alapjaiból.

Hirdetés
Hirdetés

Johannis kifejtette, fontos megtalálni a közös nevezőt a tárgyalások során. A Bukarestben kidolgozott elgondolásnak az az alapelve, hogy a következő költségvetésből mindig valamivel nagyobb összeget kell megcélozni, mint amennyit a lezáruló költségvetési ciklusra sikerült kieszközölni. A kohéziós politikára elkülönített alapoknak jónéhány kategóriája életbevágóan fontos Románia számára az elfogadható konvergencia mielőbbi elérése érdekében; ugyanez a helyzet a mezőgazdaságra szánt alapokkal is. “Elhatároztam, hogy vérre menően fogok alkudni annak érdekében, hogy Románia minél több pénzt kapjon” – fogalmazott az államfő.

Azt is elmondta, előnyösebb lenne, ha a zöld gazdaságra való áttérésre elkülönített támogatás nem a kohéziós alap része lenne, hanem egy kiegészítő alapé. Mindezeket az elvárásokat ismerteti az illetékesekkel, majd következnek a tárgyalások – közölte Iohannis, mielőtt találkozott volna az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel.

“Realistáknak kell lennünk. Az egyenlet rendkívül bonyolult, mert kétféle tagállam van: azok, amelyek többet fizetnek, mint amennyit kapnak, és azok, amelyek többet kapnak, mint amennyit befizetnek. Mi azoknak az államoknak a kategóriájába tartozunk, akik többet kapnak, mint amennyivel hozzájárulnak, és még semmiféle megegyezés nem született azok között, akik többet fizetnek és azok között, akik többet kapnak” – magyarázta az elnök. Kifejtette, egyes tagállamok ragaszkodnak ahhoz, hogy hozzájárulásuk ne haladja meg a bruttó nemzeti jövedelem 1%-át. Románia érdeke az, hogy a hozzájárulás aránya ennél nagyobb legyen, hogy legyen megfelelő keret a kohéziós, a mezőgazdasági, a kutatási programok támogatására, valamint a zöld megállapodásra (Green Deal) is.

Azt is elmondta, nehéz feladat a jogállamiság feltételéhez kötni az uniós finanszírozások mértékét, és ehhez nagyon konkrét kritériumrendszerre van szükség, amelynek kidolgozása jelentős szakértői munkát igényel. “Ha sikerül egy világos eljárási módszert kidolgozni, részünkről rendben van” – tette hozzá Klaus Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások