Hirdetés
Hirdetés

Kihalás fenyegeti a szentjánosbogarakat

Kihalás fenyegeti a szentjánosbogarakat Tech-Tudomány

A turizmus, természetes élőhelyük zsugorodása, illetve a rovarölő szerek miatt a kihalás szélére kerültek a szentjánosbogár-félék.

Hirdetés
Hirdetés

Akár végleg eltűnhetnek az éjszaka “lámpásainak” nevezett szentjánosbogarak, ugyanis ma már számos tényező veszélyezteti a fennmaradásukat – írta a BBC a Bioscience nevű tudományos lapban megjelent kutatásra hivatkozva.

A szakértők a turizmust, a bogarak természetes élőhelyeinek zsugorodását és a különféle rovarölőket okolják, amiért a szentjánosbogár-félék populációja napjainkban erős csökkenést mutat.

A tanulmányban kiemelik, hogy Japánban, Tajvanban és Malajziában több ezren vesznek részt bogárfigyeléseken, amik viszont egyáltalán nincsenek jó hatással ezekre az apró élőlényekre. Ez esetben nem csak az a gond, hogy a megfigyelők lámpáikkal, telefonjaikkal világítva megzavarják a bogarakat, sokan annyira nem figyelnek rájuk, hogy előfordul, hogy néhányat eltaposnak.

Sara Lewis, a Tufts University professzora szerint a második legfőbb veszélyforrást az éjszakai mesterséges fény jelenti, azon belüli is az utcai fények, melyek felborítják a szentjánosbogarak bioritmusát, ezen kívül a párzási rituáléjukat is megzavarják. (A szárazföld 23 százalékát borítja jelenleg éjszakánként mesterséges fény.)

A kutatók úgy összegeznek, hogy a szentjánosbogár-félék több mint kétezer faját ma már kihalás fenyegeti.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük