Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis üdvözli a Szabad Európa Rádió román adásainak újraindítását

Johannis üdvözli a Szabad Európa Rádió román adásainak újraindítását Románia

A román elnöki hivatal honlapján közzétett nyilatkozatban üdvözölte Klaus Johannis államfő hétfőn az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa által pénzelt Szabad Európa Rádió (SZER) román adásainak újraindítását.

A román államfő úgy értékelte: a SZER az 1989 előtti időben a kommunista diktatúra által titkolni próbált igazságok feltárásával a „szabadság bástyájaként” éltette a reményt a románokban, hogy lehetséges az elnyomás alóli felszabadulás. Johannis örömét fejezte ki, hogy 30 évvel a diktatúra bukása után, Románia (centenáriuma utáni) „újabb évszázadának” első évében hétfőn újraindultak a SZER Romániának szóló adásai.

Szerinte erre azért van szükség, mert Európát ismét az intolerancia, a gyűlöletbeszéd és a hatalmi önkény fenyegeti, Romániát pedig nemzetük jövőjét önös érdekeikért feláldozó, populista, demagóg politikusok veszélyeztetik.

„Egy megosztott, számos fenyegetéssel – egyes esetekben belső fenyegetéssel – szembesülő Európában szükségünk van a szabad sajtóra, amely segít eligazítani az állampolgárokat, megtalálni az igazságot a hamis hírek, a manipuláció és a hazugságok médiatengerében” – olvasható a román államfőnek a SZER-hez intézett üzenetében.

Hirdetés
Hirdetés

A SZER tavaly júliusban jelentette be, hogy egy évtizedes szünet után idén újraindítja Romániának, illetve Bulgáriának szóló híradásait. A közlemény szerint a civil társadalom és sajtó képviselői, illetve kormányzati hivatalnokok mindkét országban aggasztónak tartják a félretájékoztatást, korrupciót és társadalmi megosztottságot. Ezek szerintük a politikai berendezkedést veszélyeztetik, amit a SZER a hamis híreket leleplező és a közéleti szerepvállalást bátorító, Romániának szóló műsorokkal és elemzésekkel akar a helyi médiumokkal együttműködve ellensúlyozni.

„A SZER és a Szabadság Rádió helyi tudósítók közreműködésével 20 ország 26 millió hallgatója számára 25 nyelven szolgáltat korrekt információkat és híreket, olyan térségekben, ahol a média még fejletlen, vagy szabadságát korlátozzák, az általa közzétett videókat pedig 1,5 milliárd néző töltötte le a Facebookról vagy YouTube-ról 2017-ben” – idézte az Agerpres a SZER román adásainak újraindítását beharangozó közleményét.

A SZER eddig is készített román nyelvű adásokat a Moldovai Köztársaság számára. Romániának szóló műsorai és írásai hétfőtől kezdődően a romania.europalibera.org internetes honlapon érhetők el.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük