Felhívás!

Johannis továbbra sem ért egyet a kormányátalakítással

Johannis továbbra sem ért egyet a kormányátalakítással Románia

Írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Klaus Johannis államfő.

“Húsvét előtt javasolták a szociáldemokrata pártiak a kormányátalakítást, de nem azért, hogy a kormányzáson javítsanak, hanem mert a Szociáldemokrata Párton belüli bandák összevesztek. Három javaslatot tettek: Nicolicea, Florea és Brăiloiu – én már akkor megmondtam nekik, hogy nem értek egyet ezzel a kormányátalakítással, mert semmi újat és semmi jót nem eredményez. (…) Ma írásban is elküldtem a PSD-seknek az elutasítást, hogy értsék meg jobban: nem értek egyet a kormányátalakítással” – mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó államfő.

A Viorica Dăncilă kormányfőnek küldött levélben Johannis leszögezi, hogy a három jelölt nem rendelkezik elegendő tapasztalattal az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztség ellátásához, ezért utasította el a kinevezésüket. Az államfő ugyanakkor megjegyzi, újabb javaslatokat vár a miniszterelnöktől, ezúttal azonban olyan jelöltekre számít, akik a törvényi feltételek teljesítésén túlmenően a szakágnak megfelelő képzettséggel, adottságokkal és tapasztalattal rendelkeznek, makulátlan a hírnevük, és az erkölcsi követelményeknek is eleget tesznek.

Viorica Dăncilă kormányfő május 7-én úgy nyilatkozott: választ sürget az államfő részéről azzal kapcsolatban, hogy miért utasította el a koalíció által az igazságügyi, az európai alapokért felelős, illetve a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe jelölt személyek kinevezését. A miniszterelnök szerint az államfőnek haladéktalanul meg kell indokolnia döntését, egyrészt azért, mert az állampolgároknak tudniuk kell, milyen érvek húzódnak az elutasítás mögött, másrészt pedig azért, mert ő és a koalíciós pártok vezetői ezen indokok alapján terveznek dönteni a következő lépésekről. Dăncilă hozzátette, az államfőnek “nem kellene az ügyvivő miniszterek mandátumának lejártáig”, azaz június elejéig várnia a válasszal.

Klaus Johannis államfő április 23-án “bohózatnak” nevezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt kormányátalakítást, és kijelentette, hogy az előterjesztett formában nem fogja jóváhagyni azt.

“Kielemeztem az egész helyzetet, és arra a véleményre jutottam, hogy ez a kormányátalakítás egy bohózat, semmi köze a kormányzási folyamat jobbá tételéhez, sem a romániai lakosság vagy Románia célkitűzéseihez, inkább csak a Szociáldemokrata Párton belüli marakodás következménye. (…) Az előterjesztett formában nem hagyom jóvá a kormányátalakítást” – mondta akkor IJohannis, hozzátéve, hogy a javasolt minisztercserékkel nem ért egyet, mert “a miniszteri tisztségre alkalmatlan személyeket” javasolt a kormányfő.

Két nappal később Viorica Dăncilă miniszterelnök közölte, igényléssel fordult az államfőhöz, kérve, hogy indokolja meg az igazságügyi, az európai alapokért felelős, illetve a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe jelölt Eugen Nicolicea, Oana Florea és Liviu Tit Brăiloiu kinevezésének elutasítását.

Dăncilă: az államfőnek törvényességi, és nem időszerűségi szempontokra kellett volna alapoznia

Az államelnöknek törvényességi szempontokra kellett volna alapoznia a miniszterek kinevezésére vonatkozó elutasítását, nem pedig időszerűségi szempontokra, ez utóbbi megállapítása ugyanis a kormányfő hatásköre, közölte szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök, azt követően, hogy Klaus Johannis elnök bejelentette, írásban is elküldte a Szociáldemokrata Pártnak az igazságügyi, az európai alapokért felelős és a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe javasolt jelöltek elutasítását.

“Láttam Johannis elnök nyilatkozatát. Megkaptam az elutasítást. Ahogy vártam, az elutasítás időszerűségi szempontokon alapszik, melyeknek megállapítása a kormányfő hatáskörébe tartozik, és nem törvényességi alapokon. Úgy vélem, meg kellene értenie, hogy mindegyikünknek van egy saját hatásköre, amin belül kell maradnia. (…) Én úgy gondolom, hogy törvényességi szempontokra kellett volna alapozni az elutasítást, nem időszerűségi szempontokra” – nyomatékosította Viorica Dăncilă Prahova megyei látogatásán.

A kormányfő megemlítette, Johannis “ismét nem hagyta ki a lehetőséget, hogy sarokba szorítsa a kormányt”.

“Tárgyilagosságot vártam volna el az államelnöktől, azt, hogy elmondja, örvend az első negyedévi 5%-os gazdasági növekedésnek” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.