Felhívás!

Johannis elutasította három ideiglenes miniszter kinevezését

Johannis elutasította három ideiglenes miniszter kinevezését Románia

Klaus Johannis államfő csütörtökön elutasította három ideiglenes miniszter kinevezését, miután a liberális ALDE ellenzékbe vonult és három miniszteri poszt ürült meg a kormányban.

Johannis ezt rövid sajtónyilatkozatban közölte az elnöki hivatalban. Elmondta, nem hajlandó elfogadni a kormányfő által javasolt ideiglenes minisztereket, és felszólította Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányfőt, mielőbb kérjen támogatást a parlamenttől, hiszen a Călin Popescu Tăriceanu által vezetett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ellenzékbe vonulásával megváltozott a kormány politikai összetétele, így az alkotmány szerint a kabinetnek a parlament támogatását kell kérnie.

Johannis leszögezte, hogy ezt az újabb belpolitikai válságot a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) idézte elő, és jelezte: nem hajlandó ezt tovább tűrni. Ismét lemondásra szólította fel a kabinetet. Emlékeztetett, hogy két és fél év alatt három kormányt és nyolcvan minisztert cseréltek a szociáldemokraták.

“A kormánykoalícióban kialakult konfliktusoknak, a PSD kétségbeesett erőfeszítéseinek a hatalmon maradás érdekében, a belső csatározásoknak és a tisztségekért folyó alkudozásoknak semmi közük a románok valós célkitűzéseihez. Semmilyen formában nem járulok hozzá egy ilyen alantas politikai játszmához, következésképpen kategorikusan visszautasítom az ügyvivő miniszterekre vonatkozó javaslatokat” – nyilatkozta a Cotroceni-palotában az államfő.

“A miniszterelnök asszony éppen ezekben a napokban akar nem kevesebb, mint nyolc minisztert lecserélni, vagyis a kormány egyharmadát” – tette hozzá az államelnök, aki szerint a leváltott miniszterek nagy száma miatt, de amiatt is, hogy minden ilyen alkalommal “elszámolások” történtek a Szociáldemokrata Párton belül, a PSD megfosztotta jelentőségétől a tárcavezetői funkciót.

Johannis felszólította a PSD-t, hogy azonnal vessen véget a politikai válságnak, amely kihat az állampolgárokra is, és azzal a következménnyel járhat, hogy az ország működése megbénul, és még a bérek és nyugdíjak kifizetése is késlekedhet.

A miniszterelnök az energiaügyi, a környezetvédelmi és a parlamenti kapcsolatokért felelős tárcavezetői posztra javasolt három kormánytagot, hogy ideiglenesen lássák el ezeket a posztokat is. Dăncilă azzal vádolta meg Johannist, hogy el akarja lehetetleníteni a kormány munkáját az új miniszterek kinevezésének megtagadásával. Jelenleg még van két ideiglenes miniszter az oktatási és a belügyminisztérium élén, hamarosan az ő 45 napos megbízatásuk is lejár.

Johannis az elmúlt hónapokban a kormányfő több miniszter-jelöltjét elutasította, legutóbb augusztus végén tette ezt. A kormány az ő esetükben az alkotmánybírósághoz fordult, amelynek döntenie kell, hogy Johannis alkotmányt sértett vagy nem.

Az elnök döntése azt az elemzők által előrevetített forgatókönyvet erősíti meg, hogy a román belpolitikai válság elhúzódik, és Dăncilă a novemberi elnökválasztásig kormányfő marad.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.