Felhívás!

Johannis: az egészségügyi alkalmazottak védelme prioritást jelent

Johannis: az egészségügyi alkalmazottak védelme prioritást jelent Románia

Az egészségügyi személyzet óvása a koronavírussal való megfertőződéssel szemben prioritást jelent és ennek érdekében minden eszközt be kell vetni, jelentette ki Klaus Johannis államelnök kedden, a kórházmenedzserekkel tartott videokonferencián, amelyen részt vett Ludovic Orban kormányfő, Marcel Vela belügyminiszter, Victor Costache egészségügyi miniszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Lucian Bode szállításügyi, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszter is.

Mind a nemzetközi tapasztalat, mind a belföldön regisztrált helyzetek azt bizonyítják, hogy az egészségügyi személyzet van a legnagyobb kockázatnak kitéve a vírussal való megfertőződés szempontjából. Emiatt őket minden lehető eszközzel védeni kell, ez prioritás, nyomatékosította Johannis.

Rámutatott, sürgősen biztosítani kell számukra megfelelő mennyiségű orvosi maszkot és kesztyűt, védőruhát, fertőtlenítő szereket, és a kormány intézkedik, hogy a kórházak a lehető legrövidebb időn belül megkapják ezeket.

Hozzátette, minden egészségügyi intézményben be kell rendezni egy szűrési zónát, ugyanakkor megfelelő munkabeosztással meg kell előzni az egészségügyi személyzet fizikai és pszichés kimerülését, hogy túl tudják vészelni ezt a krízishelyzetet.

“Ez azonban az emberektől is függ, akiknek meg kell érteniük, hogy el kell szigetelniük magukat, védekezniük kell, otthon kell maradniuk, kerülniük kell a kontaktust a többi emberrel és be kell tartaniuk az orvosok által javasolt higiéniai szabályokat” – szögezte le az államfő.

Az elnök szerint a román egészségügyi rendszert már évek óta gyökeresen meg kellett volna reformálni, mert jelenleg nem tudja a legmagasabb minőségű szolgáltatásokat nyújtani az állampolgárok számára.

“Nagy válság közepében vagyunk, és a legjobban kell teljesítenünk azzal, amink van. Romániában szerencsére vannak még orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi dolgozók, szakemberek, akiknek a páciensek megmentése a legfontosabb. Ők azok, akik rendkívüli áldozatokat hoznak ebben az időszakban” – mondta Johannis.

Az egészségügyi személyzet védelmét kérte a kórházmenedzserektől

Klaus Johannis államfő arra kérte kedden a kórházmenedzsereket, hogy az orvosi személyzet védelme mellett biztosítsák a páciensek egészségügyi ellátását.

‘Tisztelt kórházmenedzserek, tudom, hogy a járvány miatt súlyos problémákkal küzdenek, és tisztában vagyok vele, hogy nagy a nyomás az egészségügyi személyzeten. Ebben a helyzetben még inkább azon kell lenniük, hogy minden erőfeszítésükkel biztosítsák a páciensek egészségügyi ellátását, de – figyelem – úgy, hogy közben ugyanolyan nagy figyelmet fordítanak az egészségügyi személyzet védelmére is’ – mondta az elnök a kórházmenedzserekkel tartott videokonferencián.

Johannis arra kérte a kórházmenedzsereket, hogy védjék az orvosokat, az egészségügyi személyzetet, és biztosítsák számukra a szükséges eszközöket.

Kifejtette, prioritásként kell kezelni az orvosi személyzet tesztelését, hogy ne ismétlődjön meg a suceavai megyei kórház ‘felháborító’ esete, ahol több orvos és ápoló is megfertőződött koronavírussal.

A távolsági orvosi vizsgálatok lehetővé tételét kérte az egészségügyi minisztertől

Klaus Johannis államfő arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy tegye lehetővé az orvosok számára a távolsági, kommunikációs eszközökkel történő vizsgálatot, amennyiben nincs feltétlen szükség az orvos és betege személyes találkozására.

Johannis kiemelte, a távolsági orvosi vizsgálatok lehetővé tétele elsősorban a családorvosokat érinti, de a szakorvosokat is, akik telefonon vagy más kommunikációs eszközök révén biztonságban tájékozódhatnak pácienseik állapotáról. Ez főleg a 65 év fölöttiek esetében nagyon fontos – mondta Johannis a kórházmenedzserekkel tartott videokonferencián.

Az államfő azt is kérte az egészségügyi minisztertől, hogy sürgesse meg a távolsági orvosi vizsgálatokat, a vények elektronikus úton történő kiállítását és szükség esetén az egészségügyi kártya felfüggesztését is lehetővé tevő jogalkotási folyamatot.

Hozzátette: a kórházaknak “minden forgatókönyvre” fel kell készülniük, hogy ne járjanak úgy, mint azok az országok, amelyek nem készültek fel időben a koronavírus terjedésére.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 24., 20:16
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Jó,hogy felébredtek az utolsó 24-dik órába, amikor a körmükre égett a gyertya. Megjegyezném, hogy a családorvosok most is kimaradtak . Maguknak kell biztositani a fertötlenitö szereket , kesztyüket ,maszkokat és ezeket mind nehezebb beszerezni.