Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis arra kéri a külföldön élőket, hogy idén ne térjenek haza a húsvéti ünnepekre

Johannis arra kéri a külföldön élőket, hogy idén ne térjenek haza a húsvéti ünnepekre Románia

Felhívást intézett pénteken Klaus Johannis államfő a külföldön élő román állampolgárokhoz, hogy idén ne jöjjenek haza a húsvéti ünnepekre.

Hirdetés
Hirdetés

„Közeledik a húsvét, a kereszténység legfontosabb ünnepe, amelyet az emberek családjuk, szeretteik körében szoktak tölteni. Idén azonban a feltámadás ünnepe mély válsághelyzetben, világjárvány közepén találja az egész emberiséget” – mondta Johannis a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Ebben a helyzetben a külföldön élő romániaiak hazalátogatása „rendkívül veszélyes lehet” az itthon levők számára, figyelmeztetett az államfő.

„Kedveseim, idén ne gyertek haza a húsvéti ünnepekre. Nagyon fontos megérteni mindenkinek, hogy a hazajövetel rendkívül veszélyes lehet mind a hazautazók, mind az itthon levők számára” – üzente Johannis.

Hozzátette: áldozatot kell most hozni annak érdekében, hogy később együtt lehessünk szeretteinkkel.

Hangsúlyozta: tudja, hogy több millió hívő ember számára nagy áldozat a templomtól való távolmaradás is húsvétkor, de ezt az áldozatot meg kell hozni, be kell tartani a hatósági rendelkezéseket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

„Ha nem tartjuk be szigorúan valamennyi intézkedést, egyre több lesz a haláleset

Románia belépett a koronavírus-járvány legnehezebb szakaszába – jelentette ki Klaus Johannis államfő, hangsúlyozva, hogy a lakosságnak szigorúan be kell tartania a hatóságok által elrendelt intézkedéseket.

Az elnök azt mondta, a korlátozó intézkedésekkel sikerült késleltetni a járvány e nehéz szakaszát, mostantól azonban rendkívül nehéz hetek következnek, amelyek kritikusak lesznek az egészségügyi ellátórendszer számára, és amelyek próbára teszik szolidaritásunkat, emberségünket.

„Már van 116 halottunk. (…) Vajon hány áldozatot fog még szedni a koronavírus? Nem tudjuk, az azonban biztos, rajtunk múlik, hogy minél kevesebbet. Ha nem tartjuk be szigorúan a hatóságok által elrendelt valamennyi intézkedést, egyre több lesz a haláleset, és sokasodni fognak az intenzív osztályon való ellátást követelő súlyos esetek” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Az államfő rámutatott, a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseknek mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg elmúlik a vírus jelentette veszély. „Senki nem lesz biztonságban addig, amíg nem leszünk mindannyian biztonságban” – nyomatékosította.

Johannis hangsúlyozta, fontos, hogy az emberek maradjanak otthon, csak nagyon indokolt esetben hagyják el lakhelyüket, ha kimennek, tartsák a kétméteres távolságot egymás között, ne fogjanak kezet, ne öleljék meg egymást, kerüljék a közvetlen fizikai kontaktust, és amint hazaérnek, mossanak kezet.

Az elnök ugyanakkor felhívást intézett a rendvédelmi szervekhez, hogy lépjenek fel határozottan a törvények és a katonai rendeletek betartatása érdekében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások