Felhívás!

Johannis: amit a PSD tett, az precedens nélküli dacolás az emberekkel

Johannis: amit a PSD tett, az precedens nélküli dacolás az emberekkel Románia

Klaus Johannis hétfőn kijelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) ismét válságot idézett elő azzal, hogy az alkotmánybírósághoz fordult Ludovic Orban miniszterelnöki jelölésével kapcsolatban.

“A PSD továbbra is bizonyítja, hogy egy felelőtlen párt, amely Románia sorsával játszik. Miután ez a párt adta a forradalom utáni egyik legkatasztrofálisabb és leginkább Európa-ellenes kormányt (…), miután a helyi bárók hatalmának védelmében megbuktatta az Orban-kabinetet, a PSD újabb válságot idézett elő, amelyet elmélyített az alkotmánybírósághoz benyújtott beadvánnyal. Nem fogom kommentálni az alkotmánybíróság döntését, és várom az indoklást, de amit a PSD tesz, az precedens nélküli dacolás az emberekkel” – jelentette ki a Cotroceni-palotában nyilatkozó államfő.

Az elnök azt mondta, elő fog készíteni néhány konkrét lépést, amelyeket az alkotmánybírósági döntés indoklásának közzététele után jelent majd be.

“Mélyreható elemzésre van szükség, de két vagy három nap múlva közölni fogom a következő intézkedést” – mondta Johannis.

Meglátása szerint egy, a PSD körül ad hoc kialakuló többség által támogatott miniszterelnök esetleges kijelölésével “szembemenne a románok által a tavalyi európai parlamenti választásokon, a népszavazáson és az elnökválasztásokon kifejezett akarattal”.

“Nem fogok PSD-s miniszterelnököt kinevezni. (…) Nincs olyan párt és egyetlen koalíció sem, amelynek többsége lenne a parlamentben, tehát nem nevezek ki miniszterelnököt, csak akkor, ha úgy gondolom, hogy megtaláltam a megfelelő megoldást a jelenlegi válságból való kilépésre” – mondta Johannis, hozzátéve: nem akar nemzeti egységkormányt.

Az államfő ismét azt hangsúlyozta, hogy új parlamentre van szükség.

“Szerintem a leginkább legitim megoldás az, hogy a lehető leghamarabb visszatérjünk az állampolgárokhoz, hogy alakuljon ki egy új parlamenti többség, amely támogathat egy stabil kormányt, amely képes autópályákat, kórházakat, iskolákat építeni, és az állampolgárok javát tartja szem előtt. Szükségünk van egy új parlamentre, amelynek új többsége van, és hajlandó felvállalni és támogatni az ország előrehaladásához és fejlődéséhez nélkülözhetetlen reformokat. Nem folytathatjuk ezt az utat, állandó holtpontokkal, negyedévente megbuktatott kormányokkal. Azt látjuk azonban, hogy a PSD fél attól, hogy visszatérjen a néphez, és bár három évig sikertelenül kormányozott, most akadályozni akarja azoknak a munkáját, akik megmutatták, hogy akarják és tudják is, mit kell tenni Romániában” – mondta Johannis.

Az államfő arról biztosított, hogy a PSD által folytatott folyamatos akadályoztatás ellenére “Románia kormányzott ország”, jóllehet ügyvivő kormánya van.

Ötven százalék alá csökkent az előre hozott választások kiírásának esélye

Ötven százalék alá csökkent az előre hozott választások megszervezésének esélye – nyilatkozta Klaus Johannis.

Az újságírók megkérdezték a Cotroceni-palotában sajtótájékoztatót tartó elnöktől, mennyi esélyt lát az előre hozott választások kiírására azt követően, hogy az alkotmánybíróság hétfőn alkotmányos természetű jogi konfliktust állapított meg az államfő és a parlament között Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelölése kapcsán.

“Ezzel 50 százalék alá csökkentek az esélyek” – válaszolt Johannis.

Arra a kérdésre, hogy az adott körülmények között szerinte fennáll-e annak a lehetősége, hogy rendes időben tartsák meg a parlamenti választást, Iohannis azt mondta, az előre hozott választások esélye csökkent, ugyanakkor azonban “nagyon kockázatosnak” tartaná, hogy decemberig ügyvivő kormánya legyen az országnak.

“A választópolgárokhoz való visszatérés jelentené a demokratikus, korrekt és legitim megoldást, ennek megvalósításához azonban nem elégséges az államfői szándék, politikai konjunktúra is kell hozzá” – nyomatékosította.

Johannis szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) “felelősen, észszerűen és a legjobb szándékkal” kormányoz, és nem hibázott az előre hozott választások kieszközlését célzó folyamat során. “Nem, nem a PNL hibázott, hanem a PSD, amely ellenszegül mindenféle reformnak és haladásnak. Ezért gondolom úgy, hogy új törvényhozó testületre van szükség” – mondta még Johannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások