Hirdetés
Hirdetés

Moldvai való világ

Egy évtized után került ismét a hatóságok és a sajtó látókörébe egy eset: az ügyészség tudatos incestus (vérfertőző) kapcsolat gyanújával indított bűnvádi eljárást a Iași megyei Mogoșești községben élő fiatal párral szemben. A vádirat szerint Luminița és Vasile úgy alapított családot és lett két gyermekük, hogy tudták, édesanyáról testvérek.

A 32 éves Luminița Latescu és a 38 éves Vasile Dodu szétzilálódott családban született, ugyanattól az édesanyától, de más-más férfitól. Kisgyermekként nem ismerték egymást, csavargók, hajléktalanok alkalmi közösségeiben kerültek szerelmi kapcsolatba tizenéves korukban. A lány terhes lett, a szülés előtt egy-két nappal (2007 novemberében) összeházasodtak. Abban az időszakban tett ellentmondásos vallomásaik szerint „tudták is, meg nem is” hogy anyáról testvérek. A kipattant sajtóbotrány miatt ügyük bíróságra került, 500 lejre megbírságolták őket, emellett az ítélet nyomán az illetékes polgármesteri hivatal utólag semmissé nyilvánította a házasságkötési aktáikat. Másfajta megrovás vagy hatósági eljárás nem történt, élettársi viszonyban maradtak, a gyermekvédelmi szervek rendben találták a családi otthont. Nemsokára megszületett Luminița második gyermeke, és a számonkérésekre válaszolva a fiatalok azt mondták, nem Vasile az édesapa, mert Luminițának egy másik férfival volt alkalmi kapcsolata. A hatóságok ezt félrevezető nyilatkozatnak vélik, de a magas költségek miatt még nem rendelték el a DNS-vizsgálatot.

A bűnvádi eljárás kezdeményezését az ügyészség Jászvásárban nemrég újból iktatta, hosszú ideig tartó, folyamatos vérfertőzéses (tehát törvénybe ütköző) kapcsolattal, valamint hamis nyilatkozattal, hatóságok félrevezetésével vádolják a fiatalokat. A területi gyermekvédelmi igazgatóság közölte, részükről egyelőre nem indokolt, hogy a gyermekeket elvegyék a szülőktől.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük