Felhívás!

FRISSÍTVE: Johannis aláírta az új miniszterek kinevezését

FRISSÍTVE: Johannis aláírta az új miniszterek kinevezését Románia

Klaus Johannis államfő aláírta csütörtökön Vasile-Daniel Suciu miniszterelnök-helyettesi és fejlesztési miniszteri, és Alexandru-Răzvan Cuc szállítási miniszteri kinevezését – tájékoztatott csütörtök este az Államelnöki Hivatal közleménye.

A döntés nyomán lezárult a kormány átalakítása körüli, három hónapja húzódó politikai válság.

A PSD kedden jelölt új tisztségviselőket az államfő által következetesen elutasított miniszterjelöltek helyett. A miniszterelnök-helyettesi tisztséggel együtt járó regionális fejlesztési minisztérium élére Daniel Suciu, a szociáldemokraták képviselőházi frakcióvezetője, a közlekedési tárca élére pedig Răzvan Cuc képviselő, a tárca 2017-ben lemondatott korábbi vezetője kapott kinevezést.

Klaus Johannis a tárcák élén álló ideiglenes miniszterek mandátumának utolsó napján hozta meg döntését. A román alkotmány szerint egy megüresedett miniszteri posztot legfeljebb 45 napig tölthet be ideiglenesen egy másik kormánytag. A regionális tárcát Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, a közlekedési minisztériumot Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter vezette eddig ideiglenes mandátummal.

FRISSÍTÉS: Letették az esküt az új minszterek

Letette pénteken a hivatali esküt a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő új regionális fejlesztési miniszter, Daniel Suciu, valamint a szállításügyi tárca új vezetője, Răzvan Cuc.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián Klaus Johannis államfő és a Viorica Dăncilă vezette kabinet több minisztere is részt vett. A kormányfő nem volt jelen, mivel Madridban tartózkodik.

Az elnök ezúttal nem mondott beszédet, korábban azonban az Államelnöki Hivatal közölte, hogy 11 óra 30 perctől Iohannis sajtónyilatkozatot ad.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.