Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: a PSD oktatási miniszterei hallás után igazították az oktatási politikát

Johannis: a PSD oktatási miniszterei hallás után igazították az oktatási politikát Románia

Azoknak a tárcavezetőknek, akiket a Szociáldemokrata Párt (PSD) „meghordozott” az oktatási tárca élén, nem sikerült ellenállniuk annak az „ártalmas kísértésnek”, hogy „hallás után” igazítsák az oktatási politikát – jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő.

Hirdetés
Hirdetés

A külföldön tanuló diákok ligája által a Romexpo kiállítási csarnokban szervezett konferencián az államfő úgy fogalmazott, hogy a miniszterek „havonta legalább egyszer kis, kaotikus módosításokkal” zavarták meg az oktatási rendszert.

„Egy magas színvonalú oktatási rendszer felépítéséhez olyan alapvető információkra van szükségünk, amelyek gyakran nem állnak rendelkezésre” – állapította meg Johannis.

Az államfő e tekintetben egy olyan rendszer fontosságáról beszélt, amely kiemeli azokat az oktatási szakokat, amelyek végzőseit a legnagyobb arányban veszi fel a munkaerőpiac.

Johannis szerint a román gazdaság „fordulóponthoz” érkezett, ahol a régi „ütőkártyák”, mint például az alacsony munkaerő-költség, már nem lesz elegendő ahhoz, hogy a gazdaságot fellendítsék és az életszínvonalat az európaihoz igazítsák. Kifejtette, az országnak jól képzett szakemberekre van szüksége, akik képesek gyorsan alkalmazkodni az állandóan változó munkaerő-piachoz, és hangsúlyozta, ezeket a szakembereket az oktatási rendszernek kellene kinevelnie.

„Ezen a területen azonban Románia sajnálatos módon elmaradt és sok olyan problémával küzd, amelyek már krónikussá váltak” – mondta Johannis.

Rámutatott, a gyerekeknek több mint 16 százaléka hagyja ott idő előtt az iskolát, pedig Románia vállalta, hogy ezt az arányt 11 százalékra csökkenti 2020-ban.

„A funkcionális analfabetizmus magas szintje, a felsőoktatásban részt vevők alacsony száma – amely utolsó helyre utasít minket az Európai Unióban -, vagy a szakoktatás rossz minősége csak néhány példa, ami bizonyítja, mennyire súlyos helyzetben van az oktatás” – mutatott rá az államfő.

Beszélt továbbá az egyéni szakmai fejlődést és az újraszakosodást biztosító, felnőtteknek szóló programok fontosságáról is, megemlítve, hogy ezeket a magánszektorral közösen kell kidolgozni és gyakorlatba ültetni, és alkalmazkodni kell ugyanakkor az Európa által felvállalt környezettudatos gazdasági irányvonalhoz.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük