Hirdetés
Hirdetés

Eljött a természet #metoo mozgalmának ideje

Eljött a természet #metoo mozgalmának ideje Tech-Tudomány

Anglia egyik legismertebb nevezetessége a Stonehenge, azt viszont csak kevesen tudják, hogy a nagy kőtömböket valószínűleg a Frome folyón úsztatták. Frome egyben az angliai település neve is Somerset megyében, akik most jogi személyiséget szeretnének adni a folyónak, hogy jogai legyenek, például, hogy ne lehessen megölni.  A támogatók szerint eljött a környezet #metoo mozgalma.

Hirdetés
Hirdetés

Nem Anglia lenne az első, aki jogokat szeretne adni egy folyónak, és már nem csak folyókat, de erdőket, hegyeket és fákat is szeretnének jogi személyiséggel ellátni. 

A város lakói ettől a lépéstől azt remélik, hogy az ügyvédek sokkal hatékonyabban fel tudnak lépni, mikor egy sertéstelep vagy egy élelmiszeripari cég megint a folyójukba önti a szemetét. Peter Macfayden arról mesélt a Reutersnek, hogy nemrég neonkékké vált a folyó, fogalmuk sincs mi került akkor bele, de egészen biztos, hogy nagy gondok vannak Anglia folyóinak vízminőségével, ha ez például egy hatóságot sem zavart. 

Az ötlet támogatói szerint Frome lehet a precedens, ami elindít egy ilyen mozgalmaz egész Európában, míg az ellenzők szerint ez az egész semmin nem fog változtatni, ahogyan a világ más helyein sem történt változás, miután jogokat kaptak a folyók. Szerintük ez egy kedves ötlet, de ennél nem több.  A szakértők sem fűznek túl sok reményt, hogy jogilag megoldható lenne ez a lépés, miközben már így is több törvény védi kiemelten a Frome folyót, igaz úgy tűnik, hogy ezek betartása sem megy éppen zökkenőmentesen.

– Azért vagyunk ebben a helyzetben, mert félreértettük a helyünket az ökoszisztémában. És sajnos tévedtünk. Nem tehetjük azt, amit csak szeretnénk. Ha mindenre mérget szórunk, az visszajön és belénk mar -foglalta össze Macfayden, miért is fontos, hogy az emberek más szemmel nézzenek a természetre. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük