Felhívás!

Johannis: a PSD miatt van szükség a május 26-i népszavazásra

Johannis: a PSD miatt van szükség a május 26-i népszavazásra Románia

Az igazságügy a Szociáldemokrata Párt (PSD) miatt jutott a jelenlegi helyzetbe, jelentette ki Klaus Johannis államelnök pénteken, leszögezve, május 26-án népszavazás lesz.

“Ma folytattam a politikai pártokkal a konzultációsorozatot. A PSD küldöttsége eljött, az igazságügy helyzetéről beszéltünk, pontosabban az igazságügyi törvények módosításairól, az általános hozzáállásról. Azt hiszem, senkit nem ér meglepetésként, hogy az ő álláspontjuk eléggé különbözik az enyémtől ezekben a kérdésekben. Véleményem szerint a PSD miatt jutott az igazságügy a jelenlegi helyzetbe. A PSD intéz folyamatos, intenzív támadást az igazságügy ellen a mandátum kezdete óta. A PSD a hibás azért, hogy a közvélemény nagyon sokat, és aggodalommal beszél az igazságügyről. A román állampolgárok attól tartanak, hogy a PSD politikai iga alá vonja az igazságügyet. Meggyőződésem, hogy a PSD a vétkes abban is, hogy Románia nem fejlődött jobban. (…) Szükség van a népszavazásra, és lesz népszavazás május 26-án. (…) Mivel a román állampolgároknak reagálniuk kell a PSD igazságügyet érintő támadásaira, kiírom a referendumot május 26-ára” – fejtette ki Johannis pénteken, a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatán, miután lezárult a politikai pártokkal való konzultációja.

“Az ALDE-t nem érdekli a romániai igazságügy helyzete”

Bírálta pénteken Klaus Iohannis államfő a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), amiért az alakulat távol maradt a Cotroceni-palotában lezajlott konzultációsorozattól. Az elnök szerint az ALDE-t nem érdekli az igazságügy helyzete.

“Részt kellett volna venniük a mai konzultáción az ALDE képviselőinek is. Ők nem jöttek el. Az ALDE-t nem érdekli az államelnökkel való párbeszéd, és a romániai igazságügy helyzete sem” – szögezte le Johannis a Cotroceni-palotában, a politikai pártokkal való konzultációk után.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének képviselőit szintén péntekre hívta meg Johannis, az alakulat elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu azonban már múlt héten jelezte, hogy pártja nem fog eleget tenni a meghívásnak.

PSD: a parlament kedvezően fogja véleményezni az államfő igénylését

A parlament kedvezően fogja véleményezni Klaus Johannisnak a május 26-i referendummal kapcsolatos igénylését – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Eugen Nicolicea az államfővel folytatott pénteki konzultációt követően.

Nicolicea rámutatott, a képviselőház alelnökeként biztosította az elnököt, hogy a parlament kedvezően véleményezi majd a referendum kiírására vonatkozó igénylését.

Klaus Johannis elnök pénteken a PSD delegációjával konzultált az aktuális igazságügyi témákról. A háromtagú küldöttségben Eugen Nicolicea mellett két volt politikai fogoly, Marin Iancu és Ioan Muntean kapott még helyet. A parlamenti pártokkal való egyeztetések csütörtökön kezdődtek el, amikor a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának küldöttségét fogadta az államfő a Cotroceni-palotában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.