Hirdetés
Hirdetés

Johannis: A nemzeti egység megteremtése a román nemzet eddigi legjelentősebb megvalósítása

Johannis: A nemzeti egység megteremtése a román nemzet eddigi legjelentősebb megvalósítása Románia

A nemzeti egység megteremtése a román nemzet eddigi legjelentősebb megvalósítása – hangsúlyozta Klaus Johannis államfő szerdán a parlamentben, hozzátéve, hogy az embereknek ma is nagy elvárásaik vannak az ország vezetőivel szemben.

Az egyesülés centenáriuma alkalmából tartott ünnepi ülésen mondott beszédében az elnök rámutatott, a huszadik század eleji romániai politikai és kulturális elit példát mutatott előrelátás, elkötelezettség, áldozatvállalás terén. A Nagy Egyesülésre azért kerülhetett sor és azért bizonyult tartósnak – tette hozzá az államfő -, mert mindenki által elfogadott jogokat és szabadságokat szavatolt.

“A jelen politikusainak – párttól vagy doktrínától függetlenül – válaszolniuk kell arra a kérdésre, hogy az elkövetkezőkben is sokat akarnak ígérni, és ebből aztán keveset váltanak valóra, vagy lesz bátorságuk és felelősségük lefektetni Románia második évszázadbeli fejlődésének alapjait” – fogalmazott az elnök.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő hangsúlyozta, az embereknek nagy elvárásaik vannak az ország vezetőivel szemben. “A román állampolgárok azt akarják, hogy a rájuk hagyott örökség szintjére felemelkedni képes kormányuk legyen, felelős, tisztességes politikusokat szeretnének, akiknek Románia érdekeit szolgáló, ambiciózus politikai célkitűzéseik vannak, nem saját érdekeiket tartják szem előtt – hangoztatta Johannis.

Az elnök ugyanakkor rámutatott, nem volt könnyű a román nép számára az elmúlt száz év, de az utóbbi évtizedekben jelentős fejlődést ért el, a centenárium pedig az ünneplés mellett jó alkalom a reflexióra, arra, “hogy feltegyük a kérdést: jó irányba haladunk-e, vagy rossz úton járunk, amely egészen máshova vezet, mint ahova el szeretnénk jutni”.

Az államfő beszédében felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy mondjanak le azokról a törvényekről, amelyek “csak ártanak a román állampolgároknak”, és az európai követelményeknek sem felelnek meg.

Hirdetés
Hirdetés

“Ne tegyék kockára a románság erőfeszítéseit és eddig vállalt áldozatait, amelyekkel kivívta az Európai Unió tiszteletét. Ne ártsanak a román társadalomnak olyan igazságügyi törvényekkel és büntetőjogi módosításokkal, amelyek nem összeegyeztethetők a valós demokráciával” – mondta még Klaus Johannis.

A parlament szerdai ünnepi ülésén az államfő mellett részt vett a két házelnök, Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormány tagjait, Margit hercegnő, a román korona őre, az alkotmánybíróság elnöke, a Nép Ügyvédje, egyházfők, nagykövetek és más közéleti szereplők.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük