Felhívás!

Johannis: a kormánynak intézkedéscsomagot kell kidolgoznia a hatósági reakcióidő csökkentésére

Johannis: a kormánynak intézkedéscsomagot kell kidolgoznia a hatósági reakcióidő csökkentésére Románia

Klaus Johannis államfő arra kérte kedden a kormányt, hogy augusztus végéig dolgozzon ki intézkedéscsomagot a felelős hatóságok reakcióidejének felgyorsítására, hogy többé ne fordulhasson elő a caracali esethez hasonló hatósági késlekedés.

Az elnök ugyanakkor arra is felkérte a kabinetet, hogy sürgős elemzést tartson a súlyos – testi épségre, szabadságra vagy emberéletre törő – bűncselekményekre vonatkozó jogszabályokról, a helyszínt megállapító eljárások javításának lehetőségéről, valamint az 112-es segélyhívó szám rendszerének működéséről.

A belügyminisztérium, illetve a Speciális Távközlési Szolgálat caracali ügy kapcsán kiadott jelentéséből az államfő kiemelt néhány adatot, amelyek súlyos hiányosságokra világítanak rá: például megmagyarázhatatlanul későn kezdődött el az eltűnt lány keresése, ugyanis már július 24-én este 20:30-kor jelezte a család a kiskorú eltűnését, mégis csak másnap reggel 8:30-kor kezdtek el az üggyel foglalkozni a hatóságok. Ilyen esetben a belügyminisztérium és a legfőbb ügyészség által közösen kiadott, ‘gyermekrablás-riadó’ (“Alertă Răpire Copil”) nevű mechanizmust kell életbe léptetni, ezt a szabályt azonban nem tartották be az illetékesek. Ugyanakkor a rendőrök nem vették komolyan a segélyhívást, nem kértek az áldozattól olyan információkat, amelyek segítettek volna a tett helyszínének megtalálásában, az egységes segélyhívó szám kezelői pedig a jelek szerint nem részesültek megfelelő képzésben feladatuk ellátásához, és technikai felszereltségük is kívánnivalót hagy maga után – sorolta Johannis.

Az államfő azt is leszögezte, az intézmények szakmai színvonalát elsősorban az kezdte ki, hogy a magas funkciókba nem hozzáértés alapján, hanem politikai kritériumok szerint neveztek ki vezetőket.

Meg kell válni azoktól, akik nem látják el feladatukat

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén kielemezték a belügyminisztérium, illetve a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) jelentését a caracali ügyről – közölte Klaus Johannis, hozzátéve, hogy a lakosság államba vetett bizalmát csak úgy lehet visszanyerni, ha végleg megválnak azoktól, akik nem látják el a rájuk bízott feladatot.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülését követően az államfő azt mondta: a caracali tragédia rávilágít arra, mivé lesz egy állam, ha a döntéshozók arra koncentrálnak, hogy elhárítsák a vétkesek felelősségre vonását és megnyissák a börtönkapukat.

Johannis szerint az igazságügyi törvények módosítása, a közrendfenntartó struktúrákban történt tömeges nyugdíjazások, a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye mind sérülékennyé tette a nemzetbiztonságot, és drámai hatásai érződnek is a közbiztonságon. “Azért jutottunk ide, mert az utóbbi évek kormányai hozzá nem értő személyekkel töltötték meg a felelős funkciókat, túl sok jó szakértőt bocsátottak el, hogy csatlósaikkal és nem a feladatnak megfelelő emberekkel helyettesítsék őket” – jelentette ki az elnök.

Hozzátette: az államot tönkreteszi, az intézmények szakmaiságát pedig rombolja a korrupció és az inkompetencia, a politikai osztály pedig legfőbb feladatának kell hogy tekintse az állampolgári biztonság megteremtését. “Az élethez való jog a legfontosabb emberi jog, és kötelező módon ebből kell hogy kiinduljon azoknak a törvényeknek és intézményeknek a helyrehozatala, amelyeket az utóbbi évek PSD-ALDE kormányai tönkretettek” – mondta még az államfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.