Hirdetés
Hirdetés

Fifor: a 112-es diszpécserszolgálatok és a rendőrség is munkaerőhiánnyal küzdenek

Fifor: a 112-es diszpécserszolgálatok és a rendőrség is munkaerőhiánnyal küzdenek Románia

Nagy a munkaerőhiány az 112-es számra érkező segélyhívásokat fogadó diszpécserszolgálatoknál, jelentette ki Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A belügyi tárca kedden kinevezett ideiglenes vezetője az Antena 3 televíziócsatornának adott interjúban kifejtette, a caracali tragédiát körülmények egész sora okozta, ezek közül az egyik az, hogy az 112-es diszpécserszolgálatok súlyos munkaerőhiánnyal közdenek.

Fifor ugyanakkor kijelentette, hogy megbízatása első lépéseként “hadat üzent” a törvényszegőknek, a bűnhálózatoknak és az emberekereskedelemnek.

“Górcső alá vesszük, pontosan mi történt Caracalban, és a legkeményebb intézkedéseket fogjuk meghozni. Másrészt a rendszer körültekintő megreformálására van szükség, sürgősen meg kell reformálni a belügyminisztériumot, kezdve attól, hogyan készítik fel a rendőröket és rendőrtiszteket, el egészen addig, hogy hova osztják be és milyen felszerelést kapnak – ezek mind olyan tényezők, amelyektől a minisztérium helyes működése függ” – mondta Fifor.

Elfogadták a segélyhívó rendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottság működési szabályzatát

Az 112-es segélyhívó rendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottság keddi ülésén fontolóra vette a rendszer működését szabályozó 2008/34-es sürgősségi kormányrendelet módosítását, és elemzést végzett azokról a műszaki körülményekről, amelyek az AML-rendszer (Advanced Mobile Location) azonnali bevezetését tennék lehetővé.

A belügyminisztérium közleményben tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy az ülésen az is felmerült: jogszabályra van szükség, amely kötelezné a pre-paid kártyákat beszerző személyeket, hogy megadják személyes adataikat.

A tanácskozáson elfogadták az 112-es segélyhívó rendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottság működési szabályzatát is, tiszteletben tartva a kormányfő ezirányú kérését.

A bizottságot Raed Arafat belügyi államtitkár vezeti, tagjai az országos katasztrófavédelem, a kormányfőtitkárság, a távközlési minisztérium, a Speciális Távközlési Szolgálat és az Országos Távközlési Hatóság soraiból kerültek ki.

FRISSÍTÉS: A rendőrség is létszámhiánnyal küzd

A román rendőrség létszámhiánnyal küzd, jelentette ki szerdán Mihai Fifor ügyvivő belügyminiszter, leszögezve, minden kapitányságon elemezni fogják a helyzetet.

“Senki számára nem titok, hogy a román rendőrség létszámhiánnyal küzd. A reggel adatokat kértem a létszámot illetően, a nap folyamán pedig a szakszervezettel is találkozom; tárgyalóasztalhoz akarok ültetni minden érdekelt felet, hogy minden döntésünket nagyon jól megalapozzuk. (…) Tudjuk azt is, hogy vannak nagyon sürgős tennivalók” – fejtette ki Fifor a minisztériumban.

Hozzáfűzte, egy sürgősségi intézkedéscsomag kidolgozásán tevékenykednek, a nap folyamán több videókonferenciája is lesz, többek között a prefektusokkal is, mert a decentralizált intézmények koordinátoraiként őket is felelősség terheli.

“Minden rendőrkapitányságnál aprólékos elemzést végzünk, hogy lássuk, vannak-e gondok, hiányosságok a működésben, és ha igen, sürgősen oldjuk meg ezeket. A következtetés nem változott: senki nem marad meg a rendszerben, aki nem végzi megfelelően a dolgát, mivel itt nincs középút, egyetlen út létezik – a törvényé” – nyomatékosította az ügyvivő belügyminiszter.

Hangsúlyozta, amint a Raed Arafat által koordinált munkacsoport végez a törvénymódosító javaslatok kidolgozásával, jelentés készül, és mindent a nyilvánosság elé tárnak.

“Senkinek nincs megbocsátás, aki hibázott”

A belügyminisztériumban mindenkinek a törvény szerint kell a munkáját végeznie, aki pedig ezt nem teszi, annak mennie kell a rendszerből – szögezte le szerdán a caracali eset kapcsán Mihai Fifor.

“Az én toleranciám nulla, ami a kollégák tevékenységét illeti, abban az értelemben, hogy senki nem számíthat bocsánatra, ha feladatát nem úgy végezte, ahogy kellene, és azok, akik hibáztak a caracali ügyben, fenntartás nélkül fizetni fognak, függetlenül attól, hogy kikről van szó” – mondta Fifor a minisztériumban.

Az ügyvivő miniszter szerdán találkozott a belügyminisztérium parancsnoki struktúráival, hogy kielemezzék a caracali ügyet és elejét vegyék annak, hogy hasonló megismétlődjön.

Azt mondta, hogy hét végéig adott haladékot, hogy minden főkapitányságtól jelentést kapjon az adott megyei helyzetről.

“Minden megyében a felmerülő problémák súlyosság szerinti rangsorolását kértem (…). Nincs szó bűnbakkeresésről, ahogyan azt hallani lehet, de megismétlem, a belügyminisztériumban mindenkinek a törvény szerint kell eljárnia, (…) és azoknak, akik ezt nem értik meg, menniük kell” – mondta Fifor.

Kifejtette: a caracali ügyet a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vizsgálja, a belügy csak támogatja a munkájukat, de vannak olyan intézkedések, amelyeket azonnal meg lehet hozni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük