Felhívás!

FRISSÍTVE: Johannis a caracali gyilkosságról: a kormánynak el kell gondolkodnia

FRISSÍTVE: Johannis a caracali gyilkosságról: a kormánynak el kell gondolkodnia Románia

A caracali gyilkosság kapcsán sajtótájékoztatót hívott össze vasárnap este Klaus Johannis a Cotroceni-palotában. Az államfő kijelentette: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy ehhez hasonló tragédia megismétlődhessen.

Johannis szerint a kormánynak el kell gondolkodnia azon, hogy vajon nem tekinthető-e a tragédia “erkölcsi szerzőjének”.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén konkrét megoldásokat fog kérni Viorica Dăncilă miniszterelnöktől, Ana Birchall igazságügyi minisztertől és Nicolae Moga belügyminisztertől a helyzet rendezésére, ugyanis a rendőrök és az ügyészek között nem megfelelő az együttműködés, és mindezért az állampolgárok szenvednek. “Ha a hatóságok nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a bűnözés visszaszorítására, ezt a helyzetet gyorsan orvosolni kell! Ez nem mentesíti és nem igazolja az illetékesek hozzáállását” – mondta az elnök.

Azt is leszögezte, hogy a büntető törvénykönyveket nem a bűnözők, hanem az alapvető jogok védelmében kell módosítani, ezért kérni fogja az igazságügyi minisztert, mérje fel, szükséges-e a házkutatási procedúra szabályainak módosítása olyan esetekre való tekintettel, amikor emberélet vagy egy ember testi épsége forog veszélyben.

“A román állam intézményeinek ezúttal nem sikerült ellátni felatatukat, éspedig azt, hogy védelmezzék az élethez való alkotmányos jogot. Ez a sötét valóság, amelyet már sajnos nem lehet megváltoztatni. A felelősök kemény büntetésre számíthatnak” – mondta az elnök.

Az igazságszolgáltatást és a büntetőtörvénykönyveket módosító jogszabályok visszavonását kéri

Klaus Johannis arra szólította fel a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta többséget, hogy vonják vissza az igazságszolgáltatás működését és a büntetőtörvénykönyveket módosító, utóbbi két évben meghozott jogszabályokat.

Az államfő a Cotroceni-palotában tartott vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, ezt nemcsak ő várja el a PSD-ALDE többségtől, hanem a Velencei Bizottság, az igazságszolgáltatási rendszer kompetens szakértői, valamint mindazok a román állampolgárok is, akik a PSD “inkompetenciája és korrupt volta” miatt szenvednek.

“Ha ezt nem teszi meg ez a kormány, akkor ígérem, hogy a választások után új többséget fogok összegyűjteni, amely meg fogja tenni ezt a lépést. És az nem fog itt megállni, hanem meg fogja erősíteni az államot, hogy a román állampolgárok jogai valódi védelmet élvezzenek” – fogalmazott az elnök, aki szerint az elmúlt évek PSD-kormányzása alatt nagyon meggyengült az állam.

Azt is kifejtette, mindent megtett, hogy elodázza az igazságügyi törvények módosítását, de nem tudta teljesen megakadályozni azt, és ennek máris érződik a hatása. “Ezeket a hatásokat ki kell küszöbölni” – szögezte le az államfő.

Jelentést nyújtott a belügyminiszter

A caracali ügyben július 26-a előtt foganatosított intézkedésekről terjesztett Klaus Johannis államfő és a kormány elé egy jelentést Nicolae Moga belügyminiszter.

A jelentést az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának ülésén fogják kielemezni, csak ezt követően hozzák nyilvánosságra.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.