Felhívás!

Jó ütemben haladnak

Az Igazságügyi Felügyelet (IJ) szerint „megfelelő” a nagykorrupciós ügyek megoldásának üteme, írja az Agerpres.

Fokozottan figyelni kell azokra az ügyekre, amelyeknek közeleg az elévülési ideje – írja az IJ szerdán közzétett jelentésében. A jelentés szerint 2017 végén 535 nyomozás volt folyamatban országos szinten nagykorrupciós ügyben, míg 2016 végén ezek összesítet száma 474 volt. A növekedést „jelentősnek” nevezi a felügyelet, amely a korábbi évek statisztikáját is áttekintette. Eszerint 2013 végén 241 ügy volt, 2014-ben 319, 2015-ben 456, 2016-ban pedig 474. Ami az öt évnél hosszabb ideje kivizsgálás alatt álló ügyeket illeti, ezek száma nyolcról 15-re nőtt, amit „nem csak az adott esetek összetettsége okoz, hanem az összes ügyek számának növekedése is” – véli a jelentés.

Az eljárások „általában objektív okokból” tartanak többet. Ezek közé tartozik, hogy sok esetben nagyszámú tanút kell meghallgatni, egy-egy ügyben sok a vádlott, különböző óvásokat nyújtanak be, amelyeket meg kell oldani, több esetben alkotmánybírósági kifogás megválaszolására kell várakozni stb.

A legfelsőbb bíróság napirendjén 26 nagykorrupciós ügy szerepelt. „A statisztikai adatokat elemezve megfelelőnek nevezhető a nagykorrupciós ügyek megoldásának üteme, de nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy 2017-ben megszaporodtak az ügyek, beleértve azokat is, amelyekben a nyomozás már több mint öt éve tart. A bíróságoknak fokozottan figyelni kell azokra az ügyekre, amelyeknek közeleg az elévülési ideje” – állapítja meg a jelentés.

Az IJ azokat a 2017. december 31-ig meg nem oldott ügyeket sorolta a nagykorrupciós esetek közé, ahol a gyanúsított közméltóság (miniszter, államtitkár, közintézmény igazgató, prefektus, megyei tanácsos stb.), és/vagy az okozott kár meghaladja az 50 ezer lejt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.