Felhívás!

Jó nekünk az EU-tagság

Jó nekünk az EU-tagság Románia

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke azt nyilatkozta csütörtökön a román parlament plénumában tartott beszédében, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusba (MCV) nem kell újabb kritériumokat bevinni és kijelentette: Romániának „el kell foglalnia megérdemelt helyét az Európai Unió keblében és a schengeni-övezetben”.

A bizottsági elnök szerint Románia „jelentős erőfeszítéseket tett” az utolsó tíz évben a korrupció visszaszorítására, az igazságszolgáltatási rendszer reformjára és hozzátette: a CVM lezárásának nem kell a „reformfolyamat befejezését jelentenie”. Kiemelte: a román társadalom két legfontosabb célkitűzése az igazságszolgáltatás függetlensége és a hatalmi ágak szétválasztása kell hogy legyen.

Kétségtelen előnyökkel jár Románia EU-tagsága, jelentette ki Klaus Johannis tegnap a Cotroceni-palotában adott Európa-napi fogadáson, amelyen Juncker is részt vett. Az államfő azt mondta: egyetlen percre sem feledkezhetünk meg azokról az előnyökről, amelyeket a demokrácia megszilárdulása, az intézményi modernizáció, a gazdasági és kereskedelmi fejlődés, a külföldi befektetések, a vállalkozói kedv növelése, a strukturális és kohéziós alapokhoz való hozzáférés jelent.

– Ezek olyan realitások, amelyek a legkonkrétabb módon megváltoztatták minden romániai ember mindennapi életét – szögezte le Johannis, megemlítve még az EU-tagsággal járó utazási, tanulási, munkavállalási lehetőségeket is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.