Felhívás!

Nőket a pártba!

Az RMDSZ május 13-i, zilahi kongresszusán bevezetné alapszabályzatába a női képviseleti normát, amely lehetővé tenné, hogy a Szövetség megyei és országos testületeibe 15 százalékban a Nőszervezet delegáljon tagokat – Winkler Gyula többek között erről is beszélt a Hunyad megyei média képviselőinek csütörtöki, dévai sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ EP-képviselője és Hunyad megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta: határozottan támogatja a hölgyek közéleti szerepvállalását, hozzátéve: alapvetően nem híve a kötelező normáknak, mert az kontraszelekcióhoz is vezethet, de támogatja a női képviseleti norma bevezetését az RMDSZ testületeiben. Winkler véleménye szerint a vezető testületekben kötelező 15 százalékos női jelenlét kihat majd az egész társadalomra, ugyanakkor elősegítheti, hogy a begyepesedett gondolkodásmód megváltozzon.

– Ha a mentalitásváltás szükségességéről beszélünk, akkor az egyenrangú partnerség a megoldás. De ez csak akkor valósul meg, ha a politikában, az intézményekben, a közéletben a nő valóban a férfi egyenrangú partnere – fogalmazott Winkler.

Az EP-képviselő emlékeztetett, lesz egy olyan javaslat, amely szerint a helyi RMDSZ választmány egyharmada nő legyen. Jelenleg az RMDSZ képviselőházi frakciójának 18 százaléka nő, míg a szenátusban egyetlen RMDSZ-es hölgy sincs. Hunyad megyében viszonylag jól állunk, a Megyei Képviselők Tanácsának 17 százaléka nő – mutatott rá. Az EP-képviselő ugyanakkor kitért az RMDSZ Nőszervezete által március 8-án indított Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom – NEEEM címet viselő kampányára is, amelyet a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai évének jegyében indítottak.

– A statisztikák szerint félpercenként bántalmaznak egy nőt Romániában. Évente 200 nő veszíti életét családi vagy utcai bántalmazás következtében. (…) Támogatom ezt a kampányt, mert meggyőződésem, hogy a nőket ért bántalmazás, legyen az lelki vagy fizikai agresszió, az egész társadalom problémája – jelentette ki Winkler Gyula.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.