Felhívás!

Japánsztrájkba kezdenek az orvostanhallgatók a rezidensvizsgák miatt

Japánsztrájkba kezdenek az orvostanhallgatók a rezidensvizsgák miatt Románia

Japánsztrájkot hirdettek és tüntetéseket helyeztek kilátásba a romániai orvostanhallgatók a rezidensvizsga időpontjával és metodológiájával kapcsolatos bizonytalanság, illetve a meghirdetett helyek kis száma miatt.

A romániai orvostanhallgatók egyesületeit tömörítő szövetség elnöke, Teodor Cristian Blidaru szerint az érintett intézmények képviselőitől egyelőre csak ígéreteket kaptak a probléma megoldására, ami azonban inkább időhúzásnak bizonyult, miközben a helyzet egyre súlyosbodik. ‘Nem normális, hogy végzett diákok ezreinek nehezítik meg az életét, olyan végzetteknek, akik Romániában szeretnének karriert építeni, de egy helyben topognak, mivel a számukra meghatározó jelentőségű vizsga politikai huzavona témájává vált’ – mondta Teodor Cristian Blidaru, aki szerint több gond is van a rezidensvizsgával: hiányos a bibliográfia, alacsony a meghirdetett helyek száma, de a legnagyobb gond az, hogy nincs egy szaktárca, amely megszervezné az idei vizsgát, amely így máris késik.

‘Mától japánsztrájkba kezdünk, és ha a mai ülést követően a kormány nem fogalmaz meg álláspontot ezzel a témával kapcsolatban, akkor kész vagyunk tiltakozó megmozdulásokat szervezni’ – tette hozzá az orvostanhallgatók képviselője.

A leendő orvosok azt is sérelmezik, hogy hiába kérték a probléma megoldását még a bizalmatlansági indítványról döntő parlamenti szavazás előtt, a politikai osztálynak ez nem jelentett prioritást.

A romániai orvostanhallagatókat, gyógyszerészhallgatókat és fogorvoshallgatókat tömörító szervezetek azzal a kéréssel fordulnak a többi diákszervezethez, állami intézményhez és egyetemhez, hogy támogassák őket a romániai egészségügyi ellátás javítását célzó kezdeményezéseikben, többek közt azáltal, hogy a karrierépítéshez kezdvező körülmények biztosítását vívják ki együtt a romániai fiatal orvosok, gyógyszerészek és fogorvosok számára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások