Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több írót sokkolt Peter Handke irodalmi Nobel-díja

Több írót sokkolt Peter Handke irodalmi Nobel-díja Kultúra

Salman Rushdie, Hari Kunzru és Slavoj Zizek is megdöbbent azon, hogy az osztrák író kapta a díjat.

Hirdetés
Hirdetés

Salman Rushdie már húsz évvel azelőtt, hogy Peter Handke elnyerte volna az irodalmi Nobel-díjat, egy elismerés, „Az Év Nemzetközi Marhája” díj esélyesének kiáltotta ki, amiért az osztrák író támogatásáról biztosította és mentegette Slobodan Milosevic „népirtó rezsimjét”. A szlovén gyökerekkel is rendelkező osztrák szerzőben a Balkánon zajló háború felélesztette a nacionalizmust, és Handke nagy nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a szarajevói muszlimok magukat gyilkolták le, miközben a szerbeket okolták ezért, és a srebrenicai népirtást is tagadta. Handke 2006-ban részt vett Milosevic temetésén is, előtte pedig többször meglátogatta a hágai börtönében.

Az amerikai írószövetség, a PEN America elnöke, Jennifer Egan megdöbbentőnek nevezte, hogy a Nobel-bizottság Peter Handkénak adta a díjat. „Elképesztő, hogy egy olyan írót választottak, aki arra használja a nyilvánosságot, hogy megkérdőjelezzen történelmi tényeket, és népirtást elkövető embereket mentegessen” – áll a szövetség közleményében.

Hari Kunzru brit író, újságíró nyugtalanítónak nevezte a Nobel-bizottság döntését. Szerinte Handke jó író, akinek a tehetsége mellé „sokkoló etikai vakság” párosul.

Slavoj Zizek szlovén filozófus szerint Svédország egy háborús bűnöket mentegető írónak adta a díjat, miközben részt vett „korunk, igazi hősének, Julian Assange-nak a karaktergyilkosságában. Zizek szerint nem Handkénak kellett volna adni az irodalmi Nobelt, hanem Assange-nak a Nobel-békedíjat.

A szerb média ugyanakkor üdvözölte Handke elismerését, Alexander Van der Bellen osztrák elnök pedig azt mondta: sok köszönni valónk van Handkénak.

Peter Handke műveinek értékét a vitatott megnyilvánulásai ellenére nem vitatják, az európai irodalom egyik legnagyobb alakjának tartják.

(HVG/kultúra)

 
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 11., 20:00
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nem az egyén kapja a díjat hanem a munkássága.Az,hogy miben hisz, mi a véleménye az a saját magánügye, el kell a kettőt választani egymástól.Annak idején Rushdienak is vérdíjat tűztek a fejére azért amit írt.Most mindenki nacionalistának számít aki húz a saját nemzete és nemzeti értékei felé.