Felhívás!

Iskolakezdés: nem engedik egyszerre szünetre a különböző osztályok tanulóit

Iskolakezdés: nem engedik egyszerre szünetre a különböző osztályok tanulóit Románia

Az órarend tantárgyak szerinti tömbösítésével és az órák közti szünetek csúsztatásával próbálják csökkenteni a koronavírus-fertőzés terjedését a szeptember 14-én kezdődő új tanévben.

Az erről szóló útmutatókat kedden tette közzé honlapján az oktatási tárca, amely szervezési módszerekkel próbálja elérni, hogy az órákon részt vevő diákok minél kevesebb társukkal, illetve tanárral érintkezzenek.

A felső tagozatos és a gimnazista diákok számára 55 perces tanórákat javasolnak, és öt perc áll majd a tanárok rendelkezésére, hogy másik osztályba menjenek. Az egyes osztályokat nem ebben az öt percben, hanem az 55 perces tanóra idején – előre meghatározott, de egymástól eltérő időpontokban – engedik majd 10-15 perces szünetre oly módon, hogy a mellékhelyiségeknél ne alakuljon ki torlódás, és a különböző osztályok diákjai lehetőleg ne találkozzanak egymással. Az alsó tagozatos (1-4 osztályos) diákok órarendjének kialakítását a tanítókra bízzák.

A minisztériumi ajánlás szerint az iskoláknak az órarend tömbösítésével csökkenthetik az egyes osztályokkal találkozó tanárok számát: ha a tanárok egymásután két órát tartanak, akkor a diákok aznap nem öt-hat, hanem legfeljebb két-három tanárral találkoznak – olvasható az útmutatóban.

Az órarend kialakítása mindenütt az iskolák hatásköre marad. A járványhelyzet függvényében minden településen helyi szinten döntenek arról, hogy megnyitnak-e az iskolák, vagy az oktatást – valamennyi, vagy csak az osztályok egy része számára – az internetre költöztetik. Arról, hogy a zöld, sárga, illetve vörös színnel jelölt forgatókönyvek közül melyiket kell az adott településen alkalmazni, a szeptember 7-i adatok alapján döntik el a megyei járványügyi hatóságok – közölte kedden az oktatási tárva által rendezett sajtóértekezletén Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A közfelháborodás hatására a hatóságok letettek arról, hogy saját felelősségre adott nyilatkozatot kérjenek a szülőktől, amelyben azt kellene igazolniuk, hogy nem fedezték fel az iskolába küldött gyermekükön a koronavírus-fertőzés tüneteit. Ehelyett lázméréssel próbálják majd kiszűrni az esetleges fertőzöttek belépését az iskolai közösségbe – mondta a miniszter.

Ha fertőzés jelenik meg egy osztályban, ott 14 napra felfüggesztik az oktatást, ha pedig három különböző osztályban is megjelenik a koronavírus-fertőzés, akkor az egész is iskolát bezárják, és online folytatódik az oktatás.

Az iskolákban az ültetésnél legalább egyméteres távolságot kell biztosítani, a tanároknak és diákoknak egyaránt kötelező lesz a védőmaszk viselése. Az óvodásoknak azonban nem kell maszkot hordaniuk.

Monica Anisie oktatási miniszter szerint a felmerülő kérdések megválaszolása számára a tárca ingyenesen hívható telefonvonalat indít a szülők és diákok számára. A miniszter szerint a közbeszerzési hatóság (ONAC) hibája, ha nem lesz meg tanévkezdésig az a 250 ezer táblagép, amelyet még májusban megígért a kormány a rászoruló diákok számára. A késlekedés miatt a miniszter az ONAC elnökének leváltását kérte Ludovic Orban kormányfőtől.

A szakiskolai műhelygyakorlaton csak csoportok vehetnek részt

A szakközépiskolákban és szakiskolákban a műhely- és laborgyakorlatokon nem az egész osztály, hanem csak ennek egy része, egy csoport vehet részt – írja az iskolakezdési kisokosban.

A csoportok létszámát úgy kell meghatározni, hogy a gyerekek be tudják tartani az egy méteres távolságot egymástól.

Ha a biztonságos távolságot azt követően sem lehet betartani, hogy az osztályokat csoportokra osztották, akkor ‘be kell azonosítani azokat a megoldásokat’, amelyek révén online is meg lehet tartani a foglalkozások egy részét. Egyensúlyt kell keresni az online oktatás, és a tanulók személyes jelenléte mellett megtartott órák között – írja a dokumentum.

A gyerekek azon gyakorlati képzését, amelyekre különböző vállalatoknál kerül sor, kizárólag személyes jelenléttel kell megszervezni, csoportokra osztva, betartva a vonatkozó biztonsági előírásokat – írja még a kisokos.

A kollégiumokban legfentebb két tanuló lehet egy szobában

A vokacionális líceumok (művészeti, pedagógiai, teológiai, sport és testnevelés) bentlakásaiban legfentebb két tanuló alhat egy szobában – írja a kisokosban.

A különböző próbákat, gyakorlatokat úgy kell megszervezni, hogy betartsák a vonatkozó védelmi előírásokat. A pedagógiai líceumok gyakorlatainak egy részét az osztályokban, más részét akár a szabadban is meg lehet tartani – írja az útmutató.

A szülők nem léphetnek be az óvodába

A szülők nem léphetnek be az óvodaépületbe, a gyerekeket reggel a kapuban fogadja egy alkalmazott, és délben ugyanonnan vehetik el a szülők – írja a kisokosban.

A rendelkezés szerint “rendkívüli helyzeteket” leszámítva, idegen személy nem léphet be az óvodába.

Az útmutató leszögezi: a kockázati csoportokhoz tartozó gyerekek (krónikus betegek, cukorbetegek, immunhiányos gyerekek) kizárólag a kezelőorvosuk engedélyével és a szülők írásos beleegyezésével látogathatják az óvodát.

A kisokos ajánlatként fogalmazza meg, hogy több be- és kijáratot használjanak, hogy a különböző csoportok eltérő időpontban kezdjék a foglalkozást, és hogy a gyerekek csak egy jól kijelölt útvonalon közlekedjenek az épületben.

Ugyanakkor az intézményeknek “tartalékosokról” kell gondoskodniuk (nyugdíjas személyzet, diákok, stb.), akik behívhatók, ha esetleg egy óvónő megfertőződik.

A lázas gyerekeket nem fogadják az óvodákban.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 2., 7:46
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Es mikor vege, ennek az iskolai bohockodasnak, akkor a gyerekek az orak utan, egyutt bringaznak, partiznak, szorakoznak, valaki mar ertesse meg minek ezek a brutalis intezkedesek. Mar miert nem kapnak a gyerekek nyomkovetot, es ha ket gyerek “veszejes” kozelsegbe kerult azonnal bebortonoznek, es termeszetesen a szulot, buntessek
  meg.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 6., 15:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Szerintem el vannak teljesen tévedve. Ezt a sok szabályozást vajon melyik gyerekkel tudják betartatni? Ki kellene mozdulni az iróasztal mellől és körbenézni, a gyerekek egész nyáron kisebb-nagyobb csoportokba játszottak, bicikliztek, stb., akkor most veszélyes lesz normálisan iskolába járni? Az nem kapta el eddig is a virust aki nem talákozott vele. A gyerekeket nem olyan könnyű kordába tartani. Mi a biztositék arra, hogy a gyerek iskola után, amikor magára marad, majd betartja a korlátozásokat, szabályozásokat, mikor a felnőttek nagy része sem hajlandó erre?