Felhívás!

Nagy volt az érdeklődés

Nagy volt az érdeklődés Kovászna megye

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben ősztől csecsemő- és kisgyermeknevelői osztály indul, azonban a filológia osztály rovására, hiszen a tanfelügyelőség a tanítóképző mellé csak egy szakot hagyott jóvá. Deák Magdolna, a Bod Péter Tanítóképző újonnan kinevezett igazgatónője és Zoller Katalin nevelési aligazgató mesélt nekünk az új szakról.

– Az országban elsők között, 2012-ben indítottuk el a csecsemő- és kisgyermeknevelői (educator-puericultor) osztályt, felismerve fontos szerepét a kisgyerek, valamint a középiskolás személyiségének, érzelmi nevelésének fejlesztésében. Szerettük volna a folytonosságot megőrizni, ám három osztály helyett csak kettőt hagyott jóvá a tanfelügyelőség. Korábban a filológia és a tanítóképző osztályok megtartása mellett döntöttünk – számolt be Deák Magdolna, majd hozzátette, a tanügyminisztérium feltétele az volt, hogy csak akkor maradhat meg az iskola pedagógia profilja, ha legalább két párhuzamos vokacionális szakirányú osztály működik az intézményben.

– Az Európai Unióban prioritás ma már a kisgyermekkori nevelés, amelyhez országunk is igyekszik felzárkózni. A bölcsődei hálózat tervezett kiterjesztése, illetve az oktatási rendszerhez csatolása humán erőforrást is igényel, amelyre válaszol az idén induló szak a Bod Péterben – hangsúlyozta Zoller Katalin. – A 2019 őszén életbe lépett koragyermekkori nevelés tanterve már a fogalomhasználatában és a megcélzott korcsoportot illetően is változást hozott, hisz óvodai oktatás helyett a koragyermekkori nevelésre fókuszál, s nem csak a 3–6/7 éves korú gyermeket helyezi a középpontba, hanem a bölcsődés korú gyermeket is, négy alkorcsoportot meghatározva: 0–18 hónap, 19–36 hónap, 37–60 hónap, 61–72/84 hónap – részletezte.

Deák Magdolna elmondta, a szak olyan készségek kialakulását segíti, mint az empátia, a kisgyermek felé fordulás, segítőkészség, gondoskodó szeretet, játékosság, kreativitás.

– Sokan érdeklődtek a szak iránt, sokkal többen szerettek volna bejutni, mint ahányat fel tudtunk venni. Az iratkozást kezdetben nagyon megnehezítette a koronavírus miatt kialakult zűrzavar, felvételit nem rendezhettünk, s nagyon későn érkeztek a beiratkozást előíró dokumentumok. Végül több forduló után, 29-es létszámmal indul az osztály a 2020–2021-es tanévben (27 leány és 2 fiú) – tudatta Deák Magdolna.

Az igazgatónő reménykedik, hogy jövőben már tudnak indítani filológia osztályt is, hiszen a humán műveltség szellemi tőke.

– Van is rá érdeklődő, most is 29–32-es létszámú filológia osztályaink vannak. A legideálisabb az lenne, ha harmadik osztályként indíthatnánk, s nem kellene választanunk – mondta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.