Hirdetés
Hirdetés

Iskolák nehéz helyzetben

Zárva maradhat a héten több tanintézet a kormány azon intézkedése miatt, amely tiltja az áthelyezéseket a versenyszférából az állami szektorba – figyelmeztet a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség. Az oktatási minisztérium szerint az intézkedés az állások 1,53 százalékát érinti.

Közleményében az érdekvédelmi szövetség felszólítja a kormányt: haladéktalanul találjon megoldást arra, hogy a 2020/1-es számú sürgősségi rendelet 3-as cikkelye – amely tiltja az áthelyezéseket a versenyszférából az állami szektorba – ne zavarja meg az oktatási intézmények tevékenységét. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy amint a sürgősségi rendelet életbe lép, a magánszektorból bedolgozók szerződései azonnali hatállyal megszűnnek.

„Amennyiben a kormány és az oktatási minisztérium nem talál sürgősen megoldást, több oktatási intézményben nem fogják tudni kiadni a fizetéseket, mivel a könyvelők egy részét a magánszektorból helyezték át. Ugyanakkor bizonyos tanintézetek zárva maradhatnak, mert nem lesz szakácsuk, iskolabusz-sofőrjük vagy kazánfűtőjük” – fogalmaz a szakszervezeti szövetség vezetője. Marius Nistor hozzáteszi, ők maguk sem helyeslik az áthelyezések gyakorlatát, ez esetben azonban a kormánynak időt kellett volna adnia a megüresedő állások betöltésére.

Erre reagálva az oktatási minisztérium közölte, az intézkedés a kisegítő oktatói, illetve nem didaktikai posztok 1,53 százalékát érinti. A szaktárca szerint a megyei főtanfelügyelők figyelemmel követik a tanintézetek tevékenységét, és meghozzák majd a szükséges intézkedéseket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük