Felhívás!

Románia, a sunyi

A román külpolitika célja, hogy növekedjen az ország súlya az Európai Unióban és a NATO-ban – fogalmazta meg a régi-új államfő a honi külpolitikai doktrína legfontosabb gondolatát.

Ezt természetesen nem azzal próbáljuk elérni, hogy alkotó módon állást foglalunk, megoldásokat javasolunk, érvelünk és indokolunk, hanem azzal, hogy – hagyományos módon — behúzzuk a farkunkat, mindenben egyetértünk az erősekkel, és megpróbáljuk addig nyalni a talpukat, amíg – mint hűséges kutyáknak – vetnek egy koncot nekünk is.

Jó példa erre az Európai Tanács legutóbbi ülése, ahol a kelet-európai tagállamok késhegyre menő vitát folytattak a „fejlett Nyugattal” az úgynevezett karbonsemlegességről. Azaz arról a vállalásról, hogy 2050-re nullára kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, vagy különféle környezetvédelmi és technológiai megoldásokkal ellensúlyozni kell a kibocsátott mennyiséget. Magyarországnak, ahol az elektromos energiának alig 16 százalékát állítják elő szénalapú erőművekben, számítások szerint mintegy 150 milliárd euróra lesz szüksége, hogy karbonsemlegessé váljon, és azt akarná, hogy Brüsszel járuljon hozzá a költségekhez. Csehország csak 80 százalékban vállalná, hogy teljesíti a célkitűzést 2050-ig, és 26,6 milliárd eurós költséggel számol, Lengyelország meg sem szavazta a paktumot, csak a 2070-es határidőről hajlandó egyeztetni, hiszen szerintük 700 és 900 milliárd eurónyi beruházásra lenne szükségük, és ők is támogatást várnak.

Románia sunyin meghúzódik a sarokban, szorgalmasan bólogat, minden határidőt vállal, nem kér semmit, és ujjal mutogat a „kakaskodókra”. Bár szerencséjére a még a Ceauşescu-időben épített vízierőművek és az akkor megkezdett atomerőmű az energiaszükséglet több mint felét fedezik, és bőségesek a gáztartalékok is, a szénerőművek még mindig az össztermelés 20 százalékát adják. De Románia hallgat, az államfő nyilatkozataiból ki sem derült, hogy klímacsúcson vett részt. Majd ha a többi kelet-európai ország kikaparja a gesztenyét, akkor jó, ha nem – szintén hagyományos módon – majd halasztásokért könyörgünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.