Felhívás!

Iohannis: válasszák meg azokat, akik képesek valamit tenni a településük fejlesztéséért

Iohannis: válasszák meg azokat, akik képesek valamit tenni a településük fejlesztéséért Románia

Klaus Iohannis államelnök arra biztatta szerdán az állampolgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni, és válasszák azokat a jelölteket, akik képesek tenni valamit a közösségért, amelyben élnek.

“Menjenek el szavazni minél nagyobb számban, és válasszák meg azokat, akik képesek valamit tenni annak a városnak vagy községnek a fejlesztéséért, amelyben élnek” – üzente Iohannis a Cotroceni-palotában.

Az államelnök kijelentette, amennyiben az alapszabályokat mindenki betartja, minimálisra csökken a koronavírussal való megfertőződés veszélye a szavazóhelyiségekben.

“Ha mindenki betart néhány alapvető szabályt, azaz a védőmaszkok helyes viselését, a fizikai távolságot, a kéz, illetve a közösen használt tárgyak megfelelő fertőtlenítését, és kerüli a csoportosulást, akkor a megfertőződés kockázata a szavazóhelyiségekben a minimálisra csökken. Ilyen szempontból a voksolás, mint tevékenység, gyakorlatilag nem különbözik jelentős módon más tevékenységektől, amelyeket naponta végzünk, mint például a bevásárlás” – fejtette ki az államfő.

Az államfő úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi választási kampányban egyes jelöltek “retrográd taktikákat” alkalmaznak, és egyes politikusok azt hiszik, hogy az embereknek még mindig lehet hazudni.

Iohannis örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nehéz körülmények dacára is aktív választási kampány zajlott, és számos jó projekt született meg, amelyeket a kommunikáció változatos eszközeivel hoztak a román állampolgárok tudomására.

“Azt is láttam ugyanakkor, hogy egyes jelöltek a már megszokott retrográd taktikákhoz folyamodnak. Ezek a politikusok még mindig azt hiszik, hogy az embereknek lehet hazudni, miközben eltékozolják a helyi költségvetéseket, és a közösségek továbbra is alulfejlettek. Ugyanazok a politikusok kihasználják parlamenti többségüket, és mindenféle populista, választási érdekeket szolgáló törvényeket támogatnak, holott nagyon jól tudják, hogy azokat nem lehet a jelenlegi súlyos egészségügyi válságban gyakorlatba ültetni” – mondta az államfő.

Klaus Iohannis kijelentette, hogy sehol nem zárnak be az iskolák, csak online fog zajlani az oktatás néhány napig ott, ahol az iskolaépület szavazóhelyiségnek ad otthont.

“Az iskolák nem zárnak be. Gyakorlati okokból online fog zajlani ott, ahol szavazóhelyiséget alakítanak ki”.

Nem lát indokot egy újabb szigorú karantén bevezetésére

Nem lát indokot egy újabb szigorú karantén bevezetésére, de az egészségügyi szabályokat be kell tartani – nyilatkozta Klaus Iohannis.

“Nem látok indokot egy újabb, kijárási tilalommal járó szükségállapot bevezetésére, azonban láthatjuk, hogy úgy nálunk, mint máshol, emelkedőben van az új esetek száma, ezért nem győzőm hangsúlyozni: korlátozhatjuk a járvány terjedését, ha betartjuk a nagyon egyszerű, jól ismert szabályokat: a védőmaszk viselését, a fizikai távolságtartást, a zsúfolt helyek elkerülését, a kezünk tisztán tartását” – mondta Iohannis.

“Ha a parlament által elfogadott költségvetés-kiigazítás hatályba lép, Románia elveszít 3 milliárd euró európai támogatást”

Az Európai Bizottság vezető tisztviselői figyelmeztettek, hogy amennyiben érvénybe lép a parlament által elfogadott költségvetés-kiigazítás, Romániától megvonnak mintegy 3 milliárd euró európai támogatást – jelentette ki az államelnök, hozzátéve, ez “egy horror forgatókönyv”, mivel az ország minősítését szintén le fogják rontani.

“Sajnálatos módon mindkét forgatókönyv lehetséges. Az Európai Bizottság vezető tisztviselői – itt nem kívánok neveket mondani – egyenesen megmondták: ha a parlament által elfogadott költségvetés-kiigazítás hatályba lép, megvonnak tőlünk mintegy három milliárd eurót az ígért európai alapokból, mivel a szerződések több előírását is megszegjük. Ugyanakkor a minősítő ügynökségek biztosan jelentősen rontani fognak az ország minősítésén, ha ezekre az óriási kiadásokra sor kerül. Nem is beszélve arról, hogy ezekre a költségekre egész egyszerűen nincs pénz” – fejtette ki Iohannis arra a kérdésre, hogy a parlament döntése nyomán Románia kockáztatja-e bizonyos európai alapok elvesztését és az országminősítés lerontását.

Hozzátette, ez a forgatókönyv maga lenne a “horror”.

“Gondolják el, mi történik, ha több milliárd eurótól elvágnak minket, és emellett az ország minősítését is lerontják. Nekünk már nem is lesz ahonnan pénzt szerezni, mert egy rossz minősítés esetében senki nem akar már pénzt adni. Ez a forgatókönyv maga lenne a horror” – fűzte hozzá az államfő.

A tanári béreket és a nyugdíjpont 40%-os emelését akkor lehet majd csak megvalósítani, miután Románia kilábal ebből a gazdasági válságból és az ország pénzügyei stabilizálódnak, említette meg Iohannis.

Azt állította, hogy a költségvetés-kiigazítást “egy felelőtlen PSD által vezetett” parlamenti többség fogadta el.

“Jó volna emelni a nyugdíjakat, a tanárok fizetését, az is, hogy bónuszt kapjanak, mindezeket én is, a kormány is szeretné. A nyugdíjakat már 14%-kal megnövelték. Hiába szeretnénk ennél többet, figyelembe kell vennünk a jelenlegi helyzetet, a pandémiát, a válságot, azt, hogy az állami büdzsén már így is óriási a nyomás. A felelőtlen PSD által vezetett parlamenti többség által megszavazott költségvetés-kiigazítás a GDP 6%-ával terhelné meg jövőre a büdzsét” – szögezte le Iohannis, hozzáfűzve, hogy meg kell várni a megfelelő pillanatot mindezekre.

“Biztató az EU Bírósága főtanácsnokának álláspontja a speciális ügyészséggel kapcsolatban”

Biztatónak nevezte Klaus Iohannis, hogy Michal Bobek, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka kijelentette: az uniós joggal ellenkezik egy különleges, kizárólag a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály létrehozása.

Klaus Iohannis azt mondta: az igazságügyi törvények PSD általi módosítása ellen ő maga is ugyanazokat az érveket sorakoztatta fel, mint most az EU Bíróságának főtanácsnoka. “Ez biztató számunkra, és amint emlékezhetnek rá, néhány hete már beszéltem arról, hogy az igazságügyi törvényekről ezen az őszön újra tárgyalni kell, és ki kell őket javítani” – mondta az államfő, aki szerint csak így gyorsítható fel a korrupcióellenes harc, és így garantálható a bírák alkotmányban leszögezett függetlensége.

Michal Bobek, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka úgy ítélte meg szerdán, hogy az uniós joggal ellenkezik egy különleges, kizárólag a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi osztály létrehozása.

Az Európai Unió Bírósága ugyanakkor leszögezi: a főtanácsnok következtetései nem kötelező érvényűek a Bíróságra nézve, azokat ajánlásokként kezeli a testület, amelyeket fontolóra vesz. Az EU Bírósága a későbbiekben hozza meg döntését ebben a kérdésben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások