Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Avram Iancu, egy másik

Avram Iancu, egy másik Sport

A szűkszavú, felületes sajtóhírekből ítélve, ítélkezve a Zsil-völgyi Avram Iancu feltűnési viszketegségben szenvedő hóbortos embernek tűnhet némelyek számára. Sokan mások csodálják, ámulnak a teljesítményein, netán jó értelemben vett irigységgel gondolnak rá. Az életrajzát alaposabban megvizsgálva, nem túlzás kijelenteni, hogy olimpiai bajnokoknak, Európa- és világbajnoki aranyérmeseknek kijáró tisztelet illetné a sportolót. Erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Testfelépítése, szervezete, teherbíró-képessége kutatóknak lehetne alapos elemzés tárgya.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc elleni erdélyi román felkelés egyik vezetőjeként ismert történelmi személyiségével (1824-1872) azonos nevű Avram Iancu 1976. február 18-án született Petrozsényben. Jelenleg szülővárosában könyvtáros, román-angol szakos főiskolai végzettséggel rendelkezik, emellett méréstani technikus. Nős, három lány édesapja. Hogyha nyelvtanilag helyes az „extrém sportoló” kifejezés, akkor Avram Iancu „az” a javából. Tízéves kora óta sportol, gyermek-, ifjúsági és felnőtt korcsoportokban vannak Kyokushin-karate bajnoki címei, dobogós helyezései. Triatlonban (futás, úszás, kerékpározás) is vannak román országos bajnoki érmei, akárcsak külön hegyi kerékpárban és magashegyi, hegygerinci terepfutásban. Tavaly harmadik helyezést ért el a világ legnehezebb futóversenyén, a 6633 Arctic Ultra viadalon, amelynek helyszíne Kanada és az Északi-sarkkör övezete.

Az „acélkönyvtáros” legérdekesebb, leghangzatosabb sportteljesítményei vízhez kötődnek. Idén ő lett az első román, aki nyílt vízben, természeti környezetben 24 órát úszott kiszállások nélkül. Többszöri próbálkozásra, 2016 augusztusában sikerült átúsznia (mégpedig testi védőruha nélkül!) a La Manche-csatornát. A brit partról a francia partot 17 óra 54 perc alatt érte el. A csatorna szélessége Dover és Calais között 45 kilométer, de Iancu ennél sokkal többet úszott, mert az erős áramlatok folyton délre sodorták, irányváltoztatásokra késztették, így végül egy óriási „vízi szerpentin” lett az úszás útvonala. Három évvel ezelőtt, 89 nap alatt (sok-sok állomással) végigúszta a Dunát a németországi Fekete-erdő övezetéből a Fekete-tengerig (2860 km). Átúszta a Snagov-tavat, klasszikus maratoni távot úszott a Dunában, tavalyelőtt testi védőfelszerelés nélkül a Duna-deltától Isztambulig úszott.   

(bl) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások