Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság

Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság Románia

Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.

Hirdetés
Hirdetés

„Ez egy egyszerű, könnyen használható és hatékony óvintézkedés” – jelentette ki cernavodai sajtótájékoztatóján az államfő.

Klaus Iohannis ugyanakkor ismét oltakozásra buzdította a lakosságot, hangsúlyozva: nagyon szomorúnak tartja, hogy ezt állandóan ismételgetnie kell.

„Paradox helyzetállt elő. Itt vagyunk a pandémia kellős közepén, megvan a fegyverünk – az oltás – a járvány felszámolására, de az emberek továbbra sem hajlandóak beoltatni magukat. Nem igazán értem ezt a vonakodást. A vakcinákat időközben több milliárd emberen tesztelték és újra tesztelték. Az oltás nagyon jól működik, és arra kérem a románokat, hogy menjenek és oltassák be magukat, vessünk véget ennek a világjárványnak, hogy folytathassuk életünket” – fogalmazott az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem tiltják be a magánrendezvényeket és a koncerteket, pedig tudvalevő, hogy ezeken gyorsan terjed a vírus, az államfő azt válaszolta: meggyőződése, hogy az országos vészhelyzeti bizottság minden releváns adatot figyelembe vesz az országos érvényű döntések meghozatalakor, azonban a megyei vészhelyzeti bizottságoknak jogukban áll adott településekre szabott további intézkedéseket is hozni, ha a helyzet megköveteli.

Az államfőtől azt is megkérdezték, hogy egyetért-e a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tételével a munkahelyeken, amit Olaszországban is bevezetnek október 15-től.

„Ez az intézkedés nálunk is szóba került. De egyelőre csak beszélünk róla, akárcsak a védőoltás kötelezővé tételéről” – válaszolta az elnök.

Hozzátette, jómaga nem feltétlenül híve a kényszerítő és megtorló intézkedéseknek, de ha nem sikerül más módszerekkel, mint például a védőoltás, lassítani a vírus terjedését, akkor a kevésbé népszerű intézkedések is terítékre kerülnek. „Jelen körülmények között a parlament fogja majd jóváhagyni ezeket, tekintve, hogy az ügyvivő kormány nem adhat ki sürgősségi rendeletet, az állampolgári szabadságokat korlátozó intézkedéseket pedig törvénnyel kell bevezetni” – magyarázta az államelnök.

Az országos helyreállítási terv a megoldás a kórházak hiányos felszereltségének pótlására

Az államfő kijelentette, az országos helyreállítási terv (PNRR) jelenti a megoldást a romániai kórházak nehéz helyzetére.

Klaus Iohannis arra a – konstancai kórháztűzre utaló – újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként tudja szavatolni az állam a kórházakban kezelt betegek biztonságát.

Az államfő elmondta, korábban maga is többször felhívta a figyelmet a hazai egészségügyi intézmények hiányos felszereltségére, de a Cîţu-kormány megtalálta a megoldást a hiányosságok pótlására. A megoldást pedig a következő hét évben az országos helyreállítás terv és az uniós alapok révén érkező összegek jelentik.

„Nagyon-nagyon sok pénzről van szó. Mindent összevetve 80 milliárd euróról, amiből 30 milliárd euró az országos helyreállítási terv keretében kidolgozott projektek összértéke. Ez a terv nagyon nagy összegeket irányoz elő az egészségügyi rendszerre, beleértve az egészségügyi felszerelések beszerzését is. (…) Konkrét lépést tettünk Románia teljes egészségügyi rendszerének javítására” – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő úgy véli, hogy a hazai egészségügyi intézményekben kiváló és elhivatott szakemberek dolgoznak, és ha a kórházak betartottak volna bizonyos szabályokat, akkor egyes esetekben elkerülhetőek lettek volna a balesetek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások