Felhívás!

Dacian Cioloş tárgyalásra hívta Florin Cîţut, akit az USR továbbra sem fogad el miniszterelnöknek

Dacian Cioloş tárgyalásra hívta Florin Cîţut, akit az USR továbbra sem fogad el miniszterelnöknek Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dacian Cioloş közlése szerint üzenetet küldött a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Florin Cîţunak, arról érdeklődve, hogy szándékában áll-e tárgyalásokat folytatni a kormánykoalíció helyreállításáról.

A politikus a Digi24 televíziónak nyilatkozva csütörtökön elmondta, Cîţutól azt a választ kapta, hogy egyeztetnie kell az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral, és majd jelentkezni fog.

Azt is megkérdezték az USR-elnöktől, hogy tárgyalóasztalhoz tudnak-e ülni a PNL-vel a bizalmatlansági indítvány vitáján elhangzott kölcsönös vádaskodások után. Cioloş azt válaszolta, őt “már nem hatja meg az ironizálás”, komoly tárgyalásokat szeretne, mert pártja számára világos, hogy Florin Cîţu magatartásától függetlenül csak a PNL-vel és az RMDSZ-szel együtt tudnak többséget alkotni.

“Amikor tehát Florin Cîţu felhagy az ironizálással, és készen áll leülni tárgyalni, személyemben komoly tárgyalópartnerre talál” – fogalmazott.

Az USR elnöke arról is beszélt, az államfő által hétfőre összehívott kormányalakítási egyeztetésen is a hárompárti koalíció helyreállítását fogja javasolni alakulata Klaus Iohannisnak, Florin Cîţut azonban továbbra sem fogadják el miniszterelnöknek.

“Florin Cîţu bebizonyította, hogy nem képes egy koalíciós kormányt vezetni és irányítani a különböző pártok miniszterei közötti munkakapcsolatot, hanem egyeseket támad, másokat pedig támogat. Ezért van szükségünk egy másik kormányfőre” – nyomatékosította.

Hozzátette, ha a PNL nem javasol más miniszterelnök-jelöltet, megteszi az USR. “Lehetek én, lehet Cristian Ghinea, lehet Cătălin Drulă. Lennének tehát jelöltek az USR-ben” – mondta Cioloş.

Méltatlan helyzetbe került volna az USR, ha kormányon marad

Az USR PLUS azért lépett ki a kormányból, mert Florin Cîţu tiszteletlenül bánt a koalíciós partnereivel, ok nélkül menesztett két minisztert, és ezáltal megszegte a koalíciós megállapodást – közölte Dacian Cioloş pártelnök egy csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A politikus Klaus Iohannis államfőnek arra a kijelentésére reagált, miszerint az USR “a nagy reformer szerepében tetszelgett”, majd “cserbenhagyta a kormányt” és támogatta a Cîţu-kabinet megbuktatásához vezető bizalmatlansági indítványt.

Dacian Cioloş szerint több okból is méltatlan helyzetbe került volna az USR, ha kormányon marad. Ezek közé sorolta, hogy a miniszterelnök a koalíciós partnerek beleegyezése nélkül egy olyan tízmilliárd eurós keretösszegű településfejlesztési programot hagyott jóvá, amely nem tartalmazza a támogatások szétosztásának világos kritériumait.

A pártelnök szerint Florin Cîţu megakadályozta az USR PLUS választási ígéretei között szereplő reformok megvalósítását: az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolását, a nyugdíjrendszer reformját és a speciális nyugdíjak eltörlését, az igazságügyi törvények módosítását, a közigazgatás reformját és a kormányzati ügynökségek politikamentesítését, illetve felszámolását.

Az USR elnöke szerint a lakosság alacsony beoltottsága is a kormányfő számlájára írható, mert személyesen Florin Cîţu koordinálta az oltáskampányt, és “megtagadta”‘ az irányítás átadását az egészségügyi minisztériumnak.

“Rájöttünk arra, hogy a miniszterelnököt csak zavarja a jelenlétünk a kormányban, mert akadályozzuk őt a személyes céljai elérésében, illetve arra is, hogy nem valósíthatjuk meg a parlament által jóváhagyott kormányprogramba foglalt és előzetesen leegyeztetett célkitűzéseink egyikét sem” – olvasható Dacian Cioloş bejegyzésében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.