Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: Romániában nem lesz energiaválság és senkinek sem kell sötétben fagyoskodnia

Iohannis: Romániában nem lesz energiaválság és senkinek sem kell sötétben fagyoskodnia Románia

Klaus Iohannis kedden New Yorkban kijelentette, hogy szerinte nem lesz élelmiszerválság Romániában, de egyes élelmiszerek drágulása sajnos lehetséges.

Az ENSZ közgyűlésének ülésszakán résztvevő államfő újságírói kérdésre elmondta, a kormánynak nagyon keményen kell dolgoznia azon, hogy a romániai polgárok számára megfizethető szinten tartsa az árakat.

„Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez az élelmiszerválság először a legszegényebb országokat fogja sújtani, és onnantól kezdve a válságnak nagyon komoly következményei lehetnek számunkra is. (…) Nem lesz élelmiszerválság Romániában, nem lesz szükség az élelmiszer-adagok bevezetésére, de a kormánynak nagyon keményen kell dolgoznia azon, hogy az árakat olyan szinten tartsa, amelyet a románok megengedhetnek maguknak” – fejtette ki Iohannis.

„Senkinek sem kell sötétben fagyoskodnia, de kerülni kell az energiapazarlást”

Klaus Iohannis kijelentette, hogy kerülni kell az energiapazarlást.

Az államfő elmondta, az energiatakarékosságnak több módja is van. „Ha elmegyünk otthonról, le lehet tekerni egy kicsit a fűtést, lekapcsolhatjuk a villanyt és áramtalaníthatjuk azokat az elektromos készülékeket, amelyekre nincs szükségünk” – részletezte.

Iohannis hangsúlyozta, a takarékosság nem jelenti azt, hogy a lakosságnak sötétben kell fagyoskodnia. De „etikus és nagyon helyénvaló” az energiapazarlás ésszerű elkerülése. Hozzátette, hogy a felsorolt takarékossági módszereket maga is alkalmazza az otthonában.

Az államfő kifejtette azt is, hogy Romániában nem lesz szükség az energiafelhasználás állami korlátozására. „Az ésszerű életvitelnek semmi köze energiafelhasználás korlátozásához vagy az élelmiszeradagok bevezetéséhez. Nem pazarolunk. Ez a helyes megoldás. Ez a közintézményekre is vonatkozik. Egy közintézményben nagyon könnyű lekapcsolni az összes lámpát éjszakára, amikor senki sem dolgozik. Mint ahogy az is lehetséges, hogy télen az irodákban ne 27 fok legyen, hanem 21 vagy 22” – fejtette ki Iohannis. 

„Helyes, ésszerű és elvárható a nyugdíjak és a bérek emelése”

Klaus Iohannis kijelentette, hogy a körülményeket figyelembe véve „helyes, ésszerű és elvárható” a nyugdíjak és a bérek emelése.

Az államfő elmondta, amíg nem ismertek a jövő évi költségvetés sarokszámai, addig bárki bármit mond, csak spekuláció, de a fizetéseket és nyugdíjakat mindenképpen emelni kell.

„Tekintettel arra, hogy energiaválság van, a gazdaság számos problémával küzd, elég magas az infláció, de gazdasági növekedésünk is van, helyes, ésszerű és elvárható, hogy a bérek és a nyugdíjak is emelkedjenek. Mivel az infláció elérte a 15 százalékot, nem lenne ésszerű lenne megtagadni a tárgyalást a fizetések és a nyugdíjak emeléséről. Nem az átlagembereknek kell megfizetniük ezeknek a válságoknak az árát, a kormánynak kell megoldást találnia erre, és fog is megoldást találni” – fejtette ki Iohannis.

A minimálbér vagy a nyugdíjpont emelésének mértéke csak nagyon pontos számítások után válik ismertté a 2023-as állami költségvetés tervezetének függvényében, amelynek fedeznie kell ezeket a kiadásokat, magyarázta az államfő.

Iohannis úgy látja, hogy a halmozott válság ellenére, amit a kormány igyekszik a legjobb tudása szerint kezelni, jelentős gazdasági növekedést regisztrált az ország, ami reményt ad a bérek és nyugdíjak olyan mértékű emelésére, ami legalább részben kompenzálja a drágulásokat és az inflációt. 

A koalíció és a kormány működik

Klaus Iohannis kijelentette, hogy a kormánypártok igyekeznek kialakítani a politikai álláspontjukat az aktuális kérdésekről, néha még a koalíciós partnerrel való konzultáció előtt, de ez nem jelent „katasztrófát”.

Az államfő kifejtette, hogy a koalíció és a kormány működik. „A koalíció jól irányítja az országot. Ne keverjük össze (…) a politikai diskurzust és a kormányzást, amely valóban jól működik. Állandóak a koalíciós ülések, a problémákat megvitatják és megoldják” – nyilatkozta Iohannis.

A Klaus Iohannis által vezetett román küldöttség szerdán vesz részt az ENSZ 77-ik közgyűlésén New Yorkban. A delegáció tagja többek között Bogdan Aurescu külügyminiszter és a washingtoni román nagykövet, Andrei Muraru is.

(forrás: Agerpres, fotó: presidency.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 21., 12:55
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Itten a Ro ban már 32 éve válság van itten nm működik semmi vgy nn úgy működik mint nyugaton itten csak cirkusz van és a nép a néző csak most nm tapsol
  De én szrtm itten Ro soha de soha nm lesz jó világ vgy mint nyugaton sajnos
  Volt a kommunizmus nm volt jó most jött a demokrácia az még olyan sincsen mint a kommunizmus sajnos
  Mindenki remélte még a kisebbség is h 89 után jobb lesz az élet de csalódottak sokan .
  Ez nm élet az csak h van
  Rossz korszak után még rosszabb jött

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 21., 17:25
  ÉRTÉKELÉS: 2

  ‘Senkinek sem kell sötétben fagyoskodni’🤣
  Ilyen árakkal sokan gyertyafénynél fognak fagyoskodni!!!!😤😢
  Idió ta vagy Johannis!
  27 fok csak nyáron volt a 4.emeleten, télen jó ha 18 is lesh ilyen árak mellett!!!

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 22., 10:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Igen, eddig nagyon pazaroltunk, annyi volt a pénzünk hogy nem tudtuk mit csináljunk vele, egész nap égett otthon a villany és folyt a víz csapon. Köszönjük az ötletet, te okos vezér.