Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis magyarázatot vár az augusztus 10-i tüntetés dossziéjának lezárása miatt

Iohannis magyarázatot vár az augusztus 10-i tüntetés dossziéjának lezárása miatt Románia

Klaus Iohannis államfő „haladéktalanul” magyarázatot vár Stelian Ion igazságügyi minisztertől arra, mi vezetett oda, hogy lezárják a nyomozást a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök egy Facebook-bejegyzésben azt írja, a román embereknek jogukban áll tudni, kik erőszakoskodtak a békés tüntetőkkel szemben.

„Nem lehet ennyiben hagyni a dolgokat, ezért arra kértem az igazságügyi és a belügyminisztert, találjanak megoldást arra, hogy derüljön ki az igazság augusztus 10-ével kapcsolatban, és a vétkeseket vonják felelősségre” – írta bejegyzésében az államfő.

Kedden a bukaresti törvényszék jogerősen elutasította azt az igénylést, amelyben a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében.

A döntést Daniela Isabela Miheţ bírónő hozta meg.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyet lezárják, és nem indul bűnvádi eljárás a csendőrség volt vezetői ellen a tüntetésen történt tömegoszlatás miatt.

Mindennek előzménye, hogy a DIICOT 2020 júniusában bejelentette, lezárja a nyomozást a tüntetés ügyében, mind a hatósági fellépésre, mind az államcsínykísérlet lehetőségére vonatkozóan. Augusztusban aztán Giorgiana Hosu volt DIICOT-főügyész részben felülbírálta a döntést, és elrendelte a nyomozás részleges újraindítását. Akkori bejelentése értelmében a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár tetteit vizsgálták volna ki többek között hivatali visszaélés, hamisított okirat tudatos felhasználása, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és bűnpártolás gyanúja miatt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük